ponuda

Zašto ne napredujemo?

Zašto ne napredujemo

Da bi smo bilo šta postigli u životu moramo nešto da uradimo da bi se to desilo. Koliko brzo ćemo našu ideju sprovesti u delo zavisi isključivo od nas samih. Kao i za sve u životu i za bodybuilding postoje odredjena pravila koja treba slediti kako bi došli do željenog cilja ili u ovom slučaju željene forme.


Često možemo da čujemo po teretani priče da neko vežba par godina, ili ima neku zaostalu mišićnu grupu koju ne može "nikako" da popravi. Jedini odgovor sa kojim može da se opravda ta priča je "ne trudite se dovoljno" Morate prvo sebi da postavite pitanja

Šta ste vi uradili da bi do toga došlo ?
Da li ste postigli cilj koji ste prethodno zacrtali sebi ?
Koliko ste se pridržavali plana u toku sprovodjenja programa ?
Da li ste možda mogli bolje ?

Da bi ste izgradili mišičnu masu, morate da preduzmete odredjene korake u svom životu, kako biste došli do nje. Bodybuilding nije kao ostali sportovi, bodybuilding traži dvadesetvoročasovnu posvećenost kako bi rezultati rada bili vidljivi. Alati sa kojima se to postiže su kranje jednostavni: trening, ishrana i odmor !

Da bi ste odredjeni mišić "naterali" da raste, morate obratiti pažnju na to koliko serija radite, koliko ponavljanja radite i u kojoj seriji, kojom brzinom radite ekscentricnu-koncentričnu kontrakciju, koliku težinu koristite prilikom izvodjenja vežbi, koje vežebe radite na početku treninga a koje na kraju, ako radite superserije, koje vežbe se kombinuju u superseriji, koliko često menjate program vežbi za odredjenu mišićnu grupu...

Često se vidjaju vežbači koji ponedeljkom dolaze u teretanu kada i oni i cela teretana "rade" grudi biceps u nekom vidu grupnog treninga. Cilj tog treninga je staviti što veću kilažu, obavezno na olimpisku šipku i dva pomagača sa leve i desne strane koji su tu "za svaki slučaj" i pomogućstvu da kilaža bude preko 100 kg. Cilj ovog treninga je dići što više i stvoriti sebi sliku u glavi kako će mišić porasti od toga. To da li je mišić bio zagrejan prilikom izvodjenja vežbi, da li smo uspeli da izolujemo grudi ne koristeći ostale mišićne grupe, koliko smo uspeli pravilno da izvedemo pokret o tome se ovde ne vodi računa, a to je ono na šta bi smo trebali da obratimo pažnju.

Ljudi često prave grešku izmedju težina i bodybuildinga. Bodybilderi nisu dizači tegova već vajari svog tela. Postoji i činjenica da je veličina mišića proporcionalna težini koji dižemo ali nećemo ništa postići time što pokušavamo da dignemo nešto što ne možemo osim eventualno neke povrede koja će dodatno usporiti napredak.

zasto_ne_napredujemo?

Kad govorimo o ishrani, koja je neophodna za izgradnju mišićne mase, moramo da sledimo neke smernice kako bi mišić bio spreman da raste i odgovori pozitivno na sledeći trening. Proteini su gradivni elementi mišića, iz ugljenih hidrata dobijamo energiju kao i iz masti. Prosečnom rekreativcu je dovoljno izmedju 1,5-1,8 gr proteina po kg telesne težine. Dok nekome ko razmišlja o malo većoj mišićnoj masi neophodno je od 2-3 gr proteina po kg telesne mase. Ugljeni hidrati u oba slučaja trebaju da budu 20%-40% veći. Pored ovoga treba obratiti pažnju i na samu pripremu hrane kao i na sam raspored nutrijenata u toku dana.

Odmor je jako bitan za oporavak i izgradnju mišića, jer ne zaboravimo, mišići rastu dok se odmaramo. Dok kontrahujemo mišić u toku treninga mi ga neprestano povredjujemo, jedini način da ga oporavimo je dobra ishrana i dodaci ishrani kako bi se oporavio za sledeći trening. Ako sa mišićem koji se nije oporavio udjemo u sledledeći trening desi će nam se pretreniranost i posle nekog vremena povreda je neizbežna.

Sad pošto znamo neke stvari moramo da vidimo kako doći do njih i kako ovu priču sprovesti u delo.

Moramo sebi da postavimo cilj i na kraju da vidimo šta smo uradili da bi do njega došli. Ako sebi zacrtamo da u toku dana unesemo 5 obroka i u toku nedelje odradimo od 4-5 treninga na kraju sedmice kada podvučemo crtu možemo da vidimo koliko smo obroka preskočili samim tim uneli i manje proteina i uh, koliko smo treninga propustili... To je jedini način da ne lažemo sebe i ne tražimo izgovore. Ujedno je odličan način da pokažete prvenstveno sebi gde grešite. Šta god zamislili u treningu i životu, moramo da uradimo nešto da bi do toga dosli. Ako niste spremni za to, možda je najbolje da ne gubite vreme uzalud.

napredak

 

Aleksandar Stanišić
FISAF International: FISAF Certified Personal Trainer & FISAF Certified Core Fitness Instructor

LOGO ZA TEXTOVE
http://personalni-treninzi.com/