ponuda

Vitamini i Minerali

vitamins-and-minerals-banners
Vitamini i minerali (mikronutrijenti) su esencijalne hranljive materije sa brojnim funkcijama – oni učestvuju u metabolizmu energetskih materija, pomažu u obnavljanju tkiva, učestvuju u održavanju ravnoteže unutarćelijske i vanćelijske tečnosti, olakšavaju prenos kiseonika i drugih elemenata potrebnih za metaboličke procese. Osim toga, vitamini i minerali igraju ulogu u smanjenju oksidativnog stresa koji vežbanje izaziva. Zbog intenzivnijeg energetskog metabolizma i većeg stresa kojem su izloženi mišići i skelet, sportistima je potrebno više različitih vrsta vitamina i minerala nego nesportistima. Međutim, većina sportista ne shvata koja je količina određenih vitamina i minerala potrebna niti razumeju principe optimalnog unosa za obezbeđivanje adekvatnih količina, tako da većina njih čini istu grešku i unosi preveliku količinu vitamina i minerala putem suplementacije. Osim toga, neke kompanije sada dodaju pojedine vitamine u sportske napitke a da prethodno ne promisle o tome kakav će uticaj ti vitamini imati na povećanje osmolalnosti fluida i na smanjenje brzine prenosa tečnosti do aktivnih mišića. Krajnji rezultat te strategije je prekomeran unos vitamina i minerala praćen nedovoljnim snabdevanjem tečnostima.

U ovom poglavlju ćemo razmatrati potrebe za vitaminima i mineralima u toku vežbanja, funkcije tih hranljivih materija kao i optimalne strategije za njihov unos kojima treba da se osigura da sportisti dobijaju ono što im je potrebno – bez povećanja ćelijskog stresa na koji utiče višak ili nedostatak vitamina i minerala. Standarde za adekvatan unos svih hranljivih materija ustanovio je američki Institut za medicinu (tabela 2.1). Ti standardi referentnog dijetetskog unosa (DRI) zasnovani su na vrednovanju procenjenih prosečnih potreba (EAR), preporučenih dijetetskih potreba (RDA), adekvatnog unosa (AI) i podnošljive gornje granice dozvoljenog unosa (UL).
vitaminu-kompleksas
Tabela 2.1 Definicije referentnog dijetetskog unosa (DRI)

Referentni dijetetski unosi (Dietary Reference Intake – DRI) su kvantitativne procene unosa hranljivih materija koje treba da se koriste za planiranje i evaluaciju ishrane zdravih ljudi. Te vrednosti obuhvataju i preporučene unose i podnošljive gornje granice dozvoljenog unosa. DRI određuje američki institut za medicinu, neprofitna organizacija koja Nacionalnoh akademiji nauka (National Academy of Sciences) pruža savete o zdravstvenoj politici. DRI se zasniva na naučnoj evaluaciji preporučenih dijetetskih potreba (RDA), adekvatnog unosa (AI), podnošljive gornje granice dozvoljenog unosa (UL) i procenjenih prosečnih potreba (EAR).

Preporučene dijetetske potrebe (Recomended Dietary Allowance – RDA): prosečan nivo dnevnog unosa hranljivih materija koji je dovoljan da, ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.


Preuzeto iz knjige: Dan Benardot NAPREDNA SPORTSKA ISHRANA
Izdavač: Data Status;
Urednik i redactor: prof. dr Sergej Ostojić

LOGO ZA TEXTOVE