ponuda

Trikovi za povećanje mase u benchu

/trikovi za povecanje mase u bechu

Budimo iskreni, bench-press je omiljena vežba većine ljudi. I ništa ne može biti više frustrirajuće nego kad mesecima stojiš na 95, 115, 145, 195 kila... zavisno o tome koje koliko napredan. Neću vam dati garanciju, ali ova četiri mentalna trika skoro odmah povećaju tvoju snagu u bench-pressu za čak 20%!

Fokusiraj se na telo, a ne na šipku!

Kada radiš potisak, tada se pokušaj koncentrisati na to da potisneš svoje telo od šipke, a ne šipku od tela. Trik je sličnog karaktera, kao kod zgibova, kada se ne koncentrišeš na šipku, već na spuštanje laktova. Tvoj mozak registruje šipku kao neki beživotni vanjski predmet koji je van njegove kontrole i pretpostavlja da će ga „šipka“ pobediti. Ali tvoj nervni sistem vlastito telo vidi kao «saveznika» koji mu je pod kontrolom, zbog toga dobija mnogo samopouzdanja u uspešnom izvodjenju gibanja. (A da ne govorim o tome kako ovom tehnikom stvaramo čvrstu podlogu u gornjem delu tela pri potisku, jer ramena, lopatice, se ne podižu s klupe.

Potrgaj šipku!

Kada radiš potisak, pokušaj razvući šipku, ali bez stvarnog pomicanja ruku. Samo čvrsto zgrabi predmet i poželi ga poderati. Ovaj trik povećava uključenje mišića stabilizatora, osim toga dobra je pomoć u zadnjem delu potiska, bolje aktivira tricepse, koji su prvenstveno odgovorni za krajnje poteze.

Vizualizuj kako se šipka kreće prema gore!

Da li poznaješ trik pomagača, kada kod mrtve tačke stave po 1-1 prst ispod šipke, kao da pomažu, od čega se šipka na čaroban način pokrene? Ne, nije potrebno raspolagati s najjačim prstima na svetu! To je običan mentalni trik, kod kojeg onaj koji radi bench-press oseća kako dobija pomoć, ali zapravo on sam obavlja celi posao.To možeš postići i ti sam ako kontinuirano zamišljaš kako se šipka podiže bez stajanja. Ako se potisak uspori, tada pokreni u glavi jedan high-definiton film, u kojem od svega jasnije vidiš kako šipka ide dalje, tada će se to dogoditi i u stvarnosti!

Prati dominantnu ruku!

Ako stigneš do tačke, gde ti se čini kako će šipka zastati, a ti sebe vidiš pobeđenim, tada pogledaj (bez pomicanja glave) na dominantnu ruku. To je ona s kojom pišeš. To je takođe i mentalni «prekidač» s kojim postižeš to da ti mozak pomisli kako ima jedno jako, samouvereno oružje u teškom zadatku.
To su bili trikovi koje možeš primeniti kod sledećeg bench pressa. Videćeš, postići ćeš novi rekord u svom dnevniku rada!

 

izvor: building-body.com