ponuda

Šta jesti pre treninga?

sta jesti pre treningaUkoliko želite postići maksimalan učinak na treningu i dati sve od sebe, tada ne smete preskočiti kvalitetan obrok pre treninga. Hrana koju pojedete odredjuje vaše performanse u sledećih nekoliko sati, a zavisno o tome što ste pojeli, performanse će biti ili bolje ili lošije od zamišljenih.

 

Odraditi još samo nekoliko, onih dodatnih ponavljanja nakon zadanog broja, biće moguće jedino ako ste telo snabdeli potrebnim nutrijentima. Sat ili dva vremena pre svakog treninga (zavisno o metabolizmu i količini hrane) trebali biste u organizamuneti dobro izbalansiran obrok, a 15-45 minuta neposredno pre vežbanja, takodje uzeti i neki suplement.

Ovakvi obroci će vam osigurati povećanu mišićnu snagu, bolju izdržljivost, dati više energije, žešće napumpati mišiće, sagoreti višak kalorija i povećati koncentraciju.

Ukoliko se pitate koja bi hrana mogla priuštiti ovakav učinak, nudimo vam nekoliko primera:

Voće bi trebali jesti u svako doba dana. Voće pomaže „rastegnuti“ i opustiti krvne žile reducirajući na taj način pritisak na srce. Opuštenije krvne žile omogućuju lakši protok krvi, preventivno delujući na povećani krvni pritisak. Ako uzimate suplemente poput kafeina, efedrina ili neki oblik fat burnera, (ŠTO NE PREPORUčUJEM), imajte na umu da su svi jedan oblik udava za krvne žile.

Voće je bogato vitaminima i ugljenim hidratima (jednim delom su to i šećeri) čime ćete napuniti telo

za nadolazeći trening. Moje tri omiljene vrste voća pre treninga su banane, bogate ugljenim hidratima i kalijumom koji sprečava grčeve, narandže i jabuke, krcate vitaminom C i elektrolitima, koji takodje sprečavaju grčenje mišića.

Težite ugljenim hidratima s nižim GI indeksom

Ovi će vam ugljeni hidrati osigurati pritok energije tokom celog treninga. Ako pojedete ugljene hidrate s visokim GI pre treninga, imaćete nagli pritok energije na početku, a zatim rapidan pad na kraju.Ugljeni hidrati su glavni izvor energije prilikom vežbanja. Preporučio bih smedju rižu, crni hleb, raženi ili bilo koji od tamnog brašna (lično obožavam onaj sa semenkama), kuvana testenina ili zobena kaša. Brzo i jednostavno jelo pre treninga bi mogla biti i zdela zobene kaše s dve supene kašike meda zajedno sa bananama i borovnicama, dodatim za bolji ukus i energiju.

Pripremite telo na vrhunski performans

Jelo pre treninga je najbolji način kako povećati energetske nivoe u telu. Bogat obrok pre treninga će napuniti telesna energetska skladišta i time vam omogućiti perverzno razbacivanje tegovima u teretani, kao i završetak posljednje radne serije u velikom stilu!

Trenirati gladan? Pa baš i nije najbolja ideja!

Otkada sam po prvi put uzeo tegove u ruke, obrok pre treninga mi je bio od posebne važnosti. Ukoliko ne mogu doći do hrane pre treninga, moram ga odgoditi sve dok ne pronadjem nešto što će mi želudac preraditi, a tek onda na trening! Verujte mi, znam zašto to radim, jer odabir prave hrane pre napada na železo može napraviti veliku prevagu u moju, ali i vašu korist.

To možda nećeteprimetiti u manje zahtevnim vežbama, poput nožne ekstenzije ili biceps pregiba, ali na kompleksnim pokretima kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje ili veslanje u pretklonu, vaša će snaga doživeti veliki udar ako niste dobro nahranjeni pre toga.

Dozvolite varenje

Hrani je potrebno neko vreme da se svari i da u obliku nutrijenata dodje u krvotok i mišiće. Ako nešto pojedete i odmah odletite na trening, hrana neće biti svarena, lutaće trbuhom, oduzeti višak energije na varenje, a vas baciti u nevoljno stanje jer ne možete uraditi ono što ste zacrtali.

Upamtite, nikad ne zaboravite ostaviti vremena izmedju obroka pre treninga i samog treninga! To vam se vrlo verovatno čini očitim, ali mnogi početnici prave ovakve greške. Nakrkaju se do grla i zatim pravac teretana.

Zaključak

Obrok pre treninga je vrlo potcenjena stavka od strane mnogih vežbača. Mnogi to vrlo olako shvataju, ali pametni znaju da je to jedan od najbitinijih obroka u danu i zato kao takav mora biti od prioritetnog značaja za svakoga ko se bavi nekim oblikom dizanja tegova ili konkretno, bodybuildingom.

izvor: building-body.com