ponuda

Šta je bolje za oblikovanje tela: aerobik ili teretana?

Oko ovog pitanja se uvek "lome koplja" i dolazi do zabuna. Najčešća je zabluda da je aerobik za žene, a teretana za muškarce. Odabir načina vežbanja trebalo bi prvenstveno da se zasniva na afinitetima onih koji vežbaju bez obzira na pol, starost i trenutnu formu. Trening u teretani je individualan i svako može prema svojim željama i ciljevima opteretiti organizam od aerobnog do anaerobnog režima rada, od oblikovanja tela do povećanja mišićne mase. S druge strane, aerobik je grupni fitnes program u kom instruktor pokušava da odredi opterećenje koje će odgovarati većini vežbača u odabranom programu.

aerobik ili teretana

Vežbanje u grupi je zabavnije i ne iziskuje od polaznika planiranje treninga, dok se u teretani od svakog pojedinca očekuje organizacija treninga i individualno praćenje opterećenja. Stoga je dobro, barem u početku, zatražiti individualni program treninga koji će vam napraviti instruktor ili uzeti ličnog trenera što iziskuje nešto više novca, ali i daje bolje rezultate.

Postojaće mišljenje da u teretani ne možete da "skinete kilograme", a da se na aerobiku ne mogu jačati mišići je potpuno pogrešno jer je jedna od osnovnih karakteristika bodi-bildinga kao sporta, izuzetno brzo gubljenje masnih naslaga, a aerobik svojom raznolikošću specijalnih programa može postići efekte teretane vežbanjem u grupi.

Činjenica je da je u aerobnim programima osnovni cilj poboljšanje funkcionalnih sposobnosti organizma, a u teretani povećanje snage mišića. Međutim, pravilnim izborom vežbi i ukupnog volumena opterećenja (učestalost, trajanje, broj ponavljanja i vreme odmora) mogu se postići svi zacrtani ciljevi.

Šta je bolje za oblikovanje tela

Mnoge žene izbegavaju teretanu i uopšteno vežbe sa tegovima u strahu od velikih, "napumpanih" mišića, a mnogi muškarci zaziru od aerobika jer smatraju da se tamo "samo pleše". Istina je daleko od toga. Samo veliko opterećenje (veliki broj podignutih kilograma) i posebno programirani treninzi, uz dugogodišnje treniranje i posebnu ishranu dovode do povećanja mišićne mase. Žene to, osim navedenog, mnogo teže postižu zbog manje količine testosterona koji je muški polni hormon. Bitnije povećanje mišićne mase je nešto što se ne može postići aerobikom budući da je opterećenje koje se koristi u ovim programima premalo da bi se postigli takvi transformacijski efekti.

S druge strane, današnji aerobni programi u kojima se u vellikoj mjeri koriste tegići od 0,5 - 5 kg, gume i pamp setovi do oko 20 kg težine pravilno programiranim treninzima, omogućuju povećanje snage svih mišićnih grupa, oblikovanje tela i smanjenje potkožnog masnog tkiva.

U oba načina vežbanja, osim estetskog nije zanemarljiv ni zdravstveni efekt. Vežbe snage i jačine preventivno deluju na pojavu osteoporoze jer se osim mišića jačaju i kosti, a vežbanjem u aerobnoj zoni pozitivno se deluje na srčani i disajni sistem što preventivno deluje na pojavu mnogih oboljenja današnjeg doba.

Da zaključimo, u obe vrste treninga sve navedeno postiže se isključivo uz pravilno planirane i programirane treninge, adekvatnu ishranu, redovnost vežbanja, stručnog instruktora i pre svega, ličnog zalaganja.

Izvor: B92.net

Foto: photostock/FreeDigitalPhotos.net photostock/FreeDigitalPhotos.net