ponuda

Spisak i kratak opis dodataka prehrani

dodaci prehraniGlutamin

Jedan od najpopularnijih suplemenata odmah iza kreatina. To je aminokiselina čija je zastupljenost u mišićima najveća (60%).Osim misića koristi ga imuni sistem i probavno varenje. Učestvuje i pri sintezi glikogena u mišićima, deluje na povećano lučenje hormona rasta,a ima i antioksidativno i antikatabolično delovanje.Uzima se oralno, a preporučene doze se kreću od 5-30 grama dnevno, rasporedjene ravnomerno tokom dana sa naglaskom na vreme pre i posle treninga, te pre spavanja.

Okg

Molekul okg-a se sastoji od dva dela ornitina i jednog dela alfaketoglutarata što je ugljenična struktura glutamina, samo što okg u većoj meri stimuliše lučenje hormana rasta. Ujedno povećava lučenje insulina što daje antikatabolični učinak, a pripisuje mu se i sposobnost vezivanja amonijaka.

Bcaa (aminokiseline vezanog lanca)

Sastoji se od aminokiselina leucina, izoleucina i valina, a predstavljaju trećinu ukupne količine mišićnog proteina. Služe za sintetiziranje glutamina i alanina, neesencijalnih aminokiselina koje se najvise troše prilikom treninga. Sprečavaju umor i ubrzavaju oporavak nakon treninga. Doze bi trebale biti znatno veće od često preporučanih doza od proizvođjača!

Hmb

Produkt metabolizma leucina koji ima anabolična i antikatabolična svojstva već u količini od 3 grama! Ogledi na sportistima su pokazali rezultate u povećanju misićne mase, snage i izdržljivosti, a primečeno je i sagorevanje masnog tkiva. Nedostatak je visoka cena proizvoda.

Cla (konjugovana linolna kiselina)

Primenjuje se u cilju sagorevanja masnog tkiva, a navodno i čuva misićnu masu prilikom sprovođenja dijete.Pripisuju joj se i antikancerogena svojstva!

Taurin

Deluje slično insulinu čime pospešuje dotok ugljenohidrata i aminokiselina u misiće, a glavna mu je uloga stabilizacija ćelijske membrane i regulacija zapremine ćelije.

Tribulus terrestis

Biljka poznata iz narodne medicine. Korištena je za lečenje neplodnosti i povećanje libida. Delovanje se sastoji u povećanju nivoa luteinizirajuceg hormona, što doprinosi porastu testosterona. Aktivne materije u biljci sačinjavaju saponini, flavonoidi i alkaloidi za čiju je koncentraciju, odnosno učinkovitost samog proizvoda najbitnije u kojim je klimatskim uslovima biljka ubrana, te kvaliteta tla na kojem je uzgajana. Najkvalitetnije biljke se uzgajaju u Bugarskoj.

Tirozin

Materija iz koje se sintetiziraju katekolamini kao što su noradrenalin, adrenalin i dopamin. Oni aktiviraju beta receptore što dovodi do razgradnje masti (lipolize).

Johimbin

Materija iz ove biljke blokira alfa 2 receptore koji u telu služe za sprečavanje potrošnje masnog tkiva. Često se koristi i kao afrodizijak!

Kofein

Stimuliše središnji nervni sistem i izlučivanje adrenalina, pri čemu pospešuje termogenezu (proizvodnju toplotne energije pri čemu se sagorevaju masti). Izvori su kafa, čaj, energetski napitci sa kofeinom te suplementi kofeina.

Karnitin

Temelj transportnog sistema koji prenose masne kiseline i mitohondrije sa ciljem njihova sagorevanja. Neesencijalna amino kiselina, što znači da ga jetra i bubrezi proizvode iz hrane unesene u organizam. Jedna od najvažnijih uloga mu je i otklanjanje štetnih nusprodukata iz mitohondrija ,te sprečavnje njihovog akumuliranja. Stimulira imunološki sistem, uključen je u obnavljanje membrane mišićnih stanica te štedi glikogenske rezerve u mišiću tokom vežbi. Preporučena doza 1-10 grama dnevno!

Saint-Johns Worth

Podiže raspoloženje, stimuliše mentalne funkcije, te ublažava simptome kod blaže depresije.
Takođe potpomaže REM-fazu sna ,čime poboljšava njegov kvalitet, ubrzava oporavak.

Magnezijum

Mineral važan za pravilno funkcioniranje svih reakcija u telu vezanih za energiju, zatim produkciju ATP-a!

B-kompleks

Pomaže pri redukciji stresa, te ubrzava oslobađanje energije iz ugljenohidrata. Vitamin B6 je prvenstveno odgovoran za stvaranje i razgradnju amino kiselina.

COQ10

Nalazi se u svakoj ćeliji našeg tela. Bitan za produkciju energije,narocito ATP-a. Srce i jetra sadrže najveće koncentracije. Poseduje velike antioksidativne sposobnosti, te sposobnost uklanjanja štetnih nus-produkata iz tela. Smatra se važnim suplementom za sportiste.

Ginseng

Od davnina poznata biljka korišćena za koncentraciju, libido, te opštu vitalnost tj. stimuliranje mentalne i telesne energije! Sibirski gineng prema studijama povećava energiju, ubrzava oporavak nakon treninga, te poboljšava koncentraciju, dok se američki i korejski ginseng pokazao dobar u oslobađanju zamora centralnog nervnog sistema!

Chlorella - alga

Jedan od najboljih prirodnih (biljnih) detoksifikatora. Sastoji se od 50-60 % belančevina, te sadrži preko 20 raznovrsnih vitamina i minerala i 18 amino kiselina. Jedan od najkoncentrisanijih izvora hlorofila - zelenog pigmenta koji apsorbira, te skladišti energiju generisanu iz sunčevih zraka. Zelena hrana je preporučljiva zbog sposobnosti čišćenja organizma i obnavljanja ćelija.

NADA

Nicotin-amid adenin dinukleotid - NADA je materija koja proizvodi ćelijsku energiju. Što je više NADA-e u našem telu, to je više energije raspoloživo za oporavak. NADA je jedan od najbitnijih antioksidativnih elemenata, koji uništavaju toksične elemente i nus-produkte metabolizma. Podize produkciju dopamina i norepinefrina do 40%! Nedavne studije su potvrdile sposobnost povećanja kapacitata kieonika kod olimpijaca.

Dekstroza (D-Glukoza ili Grožđani šećer)

Ugljenohidrat visokog glikemijskog indeksa.Ima sposobnost brzog obnavljanja glikogenskih rezervi u mišićima.To ga čini gotovo idealnim izvorom ugljenohidrata za sportistee, odnosno za sve koji se izlažu većim naporima. Praktično se najčešće uzima sa vodom, proteinima, glutaminom i kreatinom nakon treninga, dok se manje doze mogu pijuckati pre i za vreme treninga. Visok glikemijski indeks pomaže pri apsorpciji kreatina i amino kiselina, zbog čega se često koristi u raznim transportnim sistemima kod kreatinskih suplemenata.

Vitrago

Kompleksni ugljenohidrat dobijen iz specijalnog tipa krompirovog skroba PU 24-002. Zbog visoke molekularne težine (100 puta više od glukoze) apsorpcija je 70% brža, a pritom manje opterećuje probavu jer napušta probavni sistem dvaput brže. Ta svojstva čine vitargo boljim suplementom od glukoze, kako pri obnavljanju glikogenskih rezervi tako i kao transporterom kreatina i ostalih suplemenata.Jedina mana mu je znatnije viša cena od glukoze i ostalih sličnih ugljenohidrata. Najbolje se koristi  sa proteinima u razmeri od 2:1.

Efedrin

Mateija poznata još u drevnoj Kini, gde se kuvanjem čaja od biljke mahuang unosio efedrin sa ciljem postizanja snage i izdržljivosti. Ima svojstva da širi disajne puteve, podiže količinu kiseonika u krvi, poboljšava koncentaciju i mišićnu koordinaciju, te potstiče lučenje adrenalina. Smanjuje apetit i stimuliše rad stitnjače zbog čega se koristi kao kljucni sastojak boljih sagorevača masti. Preporučena doza je od 25-50 mg. 

Izvor: www.building-body.com