ponuda

Slobodne težine ili sprave?

Slobodne težine ili spraveVečita dilema naročito kod početnika. Obe imaju svoje prednosti i mane tako da je greška savetovati da treba koristiti samo jednu ili samo drugu. Naravno oni koji vole sprave omalovažavaće trening sa slobodnim težinama kao što će i oni što su navikli na slobodne težine pljuvati(ne bukvalno) po spravama.

Trening sa slobodnim težinama prisiljava vas da koristite mišiće stabilizatore.To sa jedne strane je dobro a sa druge nije. Brže ćete razviti snagu ali u manjojmeri pogoditi ciljnu mišićnu grupu. Trening sa slobodnim težinama sagoreva vise kalorija nego trening na spravama, takodje i mogućnosti varijacije u načinu izvodjenja vežbi su veće.

Sprave nam pružaju tu mogućnost da izolujemo ciljnu grupu mišića i samim tim da je pogodimo efikasnije nego sa slobodnim težinama. Sprave nam daju striktnu putanju cijelog pokreta pa su varijacije minimalne. Ne aktiviraju se mišići stabilizatori jer sprava obezbjedjuje stabilnost. Tu je i sigurnost koja je daleko veća kad su sprave u pitanju.

Slobodne težine ili sprave

Slobodne težine ili sprave? I jedne i druge!

Kombinacija bi bila idealna. Preporuka bi mogla biti da se prvo koriste vežbe sa slobodnim težinama a zatim dopune sa vežbama na spravama.