ponuda

Riba kao proteinski obrok

Riba kao proteinski obrokMorska hrana ima mnogo blagotvornih učinaka uključujući i jednostavno varenje aminokiselina i minerala neophodnih za normalno funkcioniranje testosterona i tiroida. To je dovoljno dobar razlog da bodybuilderi što češće uvrste ribu u plan svoje ishrane.

Pojedine se vrste ribe vrlo lako i brzo vare osiguravajući pozamašne rezerve aminokiselina koje se ubrizgavaju u krvotok. Škampi, račići, oštrige, rakovi, jastozi, oslić, konjski jezik i bela tuna su pravi primeri brzo svarljive ribe. Poznati nutricionist, Chris Aceto, preporučuje jedno serviranje pržene bele ribe pre i nakon treninga.

Vaš zadnji celoviti obrok u danu je idealan za sporo svarljive proteine. Tako ćete osigurati ravnomerno otpuštanje aminokiselina i održati anabolično stanje organizma što je naročito važno za vreme spavanja. Dobri primeri ribe za ovu kategoriju su losos, sardine, skuša, haringa, sushi tuna i ostala riba sa tendencijom ispuštanja ulja prilikom kuvanja. Navedene ribe imaju mnogo više masnoća koje usporavaju varenje i otpuštanje aminokiselina.

Riba kao proteinski obrok

Većina bodybuildera izbegava hranu s propratnim masnoćama, ali riba bi trebala biti izuzetak iz jako puno razloga. Nedostatak omega-3 masnih kiselina može uzrokovati smanjenjem nivoa glutamina što kasnije može dovesti do sagorevanja razgranatih aminokiselina u mišićima. Omega-3 masne kiseline takođe sudeluju u telesnom skladištenju ugljenih hidrata u mišiće čime podstiču njihov rast. Losos, skuša i sardine imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina. Omega-3 mogu biti od velike koristi za vreme dijete kada se želite rešiti masnih naslaga. One tada preko insulinske osetljivosti podstiču niz procesa koji zatim dovode do anabolizma. Možete reducirati ugljene hidrate i telesne masnoće bez opasnosti po mišiće. Kada ste na dijeti i želite spaliti višak neželjenih masnoća, Aceto također preporučuje oko 300 grama ribe dnevno bogate omega-3 masnim kiselinama.

Uz sve navedene blagodati, riba sadrži i značajnu količinu vitamina i minerala. Cink podupire razine testosterona i ostalih faktora sličnih insulinu koji podstiču rast. Ostrige su najbolji izvor cinka, ali ukoliko želite zadovoljiti dnevne potrebe moraćete posegnuti za suplementacijom kao bi pribavili najmanje 15 miligrama dnevno. Hrom sudeluje i pomaže u telesnom procesu skladištenja ugljenih hidrata u mišićni glikogen. Prisutan je u gotovo svakoj ribi. Antioksidant selen će vam pomoći održati snažan imuni sistem što zna biti od velike važnosti nakon iscrpljujućih treninga. Riba je jedan od najboljih izvora selena.

I kao što vidite, riba je izvrstan izvor proteina i kvalitetnih nutrijenata. Ako vam je stalo do značajnijeg napretka, učinite je sastavnim delom svoje ishrane.


izvor: building-body.com