ponuda

Pet dodataka ishrani za poboljšanje izdržljivost

povecanje izdrzljivostiAko ste dostigli svoj maksimum u sportskoj izdržljivosti, jedna od glavnih briga će vam biti održavanje energije.

Energetske pločice i energetski napitci su jednostavan i lak način kojim ćete se snabdeti energijom.

Jedan od najpoznatijih izvora energije iz dodataka prehrani (suplemenata) je kofein.

 

Pet suplemenata za poboljšanje treninga izdržljivosti

Kada se reč "suplement" spomene ljudima, kod većine se javlja asocijacija mišićavog tela. Vrlo često se suplementi povezuju i sa profesionalnim bodybuilderima kao i sa onima koji bi hteli imati takvu figuru. Postoje i drugi slučajevi u kojima je suplement prva pomisao na slabu, nezdravu, deficitarnu i nekvalitetnu prehranu, u kojoj nedostaju osnovni vitamini i minerali koji se onda moraju nadoknađivati upotrebom suplemenata kako bi osoba s takvim problemima popravila svoje opšte zdravstveno stanje.

Vrlo je važno ne brzati s ovakvim preuranjenim zaključcima budući da postoji jako puno područja i namena u kojima suplementi mogu poslužiti. Jedan jako dobar primer za to je trening izdržljivosti.

Ako ste trenutno uključeni u bilo kakav oblik aktivnost koja zahteva izdržljivost, bilo da je to biciklizam, trčanje, plivanje i slično, postoje suplementi kojima možete poboljšati svoje performanse.

Hajdemo onda baciti pogled i videti koji su to suplementi koji mogu biti od izuzetnog značaja u sportovima izdržljivosti

Energetski napitci

Većina sportista u sportovima izdržljivosti ima svoju određenu rutinu konzumiranja napitaka za vreme treninga ili takmičenja. Vrlo je važno poznavati svoje telo i znati koliko mu je optimalno potrebno tečnosti kako se ne bi pojavili grčevi u stomaku, ili da ne bi došlo do prisilnog odlaska u toalet, onda kada je to najmanje potrebno.

Previd unosa tečnosti za vreme treninga može biti kritična greška zato što njen nedostatak povlači za sobom negativne učinke čime uzrokuje zamor mišića što zaista nije poželjno kada se zahteva izdržljivost. Ne valja ni preterivati sa tečnošću, ali ono za šta se morate pobrinuti je osigurati minimalnu količinu koja će održati vodeni balans potreban za normalno funkcioniranje.

Napitci koje možete koristiti u takmičenjima ili na treninzima variraju od osobe do osobe, ali pre nego što počnete sa nekom od tih aktivnosti, razmislite o nekim od popularnijih energetskih napitaka dostupnih na današnjem tržištu.

Ovakvi tipični proizvodi će sadržati mešavinu kofeina, zelenog čaja, yerba mate-a, yohimbe, kao i mnoštvo aminokiselina namenjenih podizanju energetskih kapaciteta i performansi.

Kvalitetno i zdravo snabdevanje krvi

U cilju što boljeg rezultata u vlastitom sportu, vrlo je bitno osigurati kvalitetan transport kiseonika do radnih tkiva. Time podrazumevamo prenos kiseonika putem krvotoka, a naravno glavni preduslov za to je i zdrava cirkulacija.

Jedan od problema koji se zna javiti je nedostatak gvožđa, vrlo čest kod osoba s vegetarijanskom prehranom jer ne konzumiraju dovoljno crvenog mesa.

Upotrebom proizvoda s dodatkom gvožđa bićete potpuno sigurni da ste uneli količinu koja vam je i potrebna, a uz to, neki proizvodi mogu popomoći već ionako zdrav imunitet koji može biti ugrožen zahevnim treninzima izdržljivosti.

Ugljenohidrati

UgljenohidratiIako većina aktivnosti koje zahtijevaju izdržljivost može iskoristiti masti kao primaran izvor goriva, budući da su aeroban oblik vežbi, ugljenohidrati su i dalje telesni najomiljeniji izvor energije.

Unošenjem određene količine ugljenohidrata potrebnih za nesmetani trening, sprečavate umor u ranoj fazi i povećavate svoje kapacitete za periode u kojima ćete morati iskoristiti i posljednji atom snage. Ovakvi ugljenohidrati bi trebali biti lako dostupni telu, u smislu da im nije potrebno mnogo vremena za razgradnju i pretvaranje u glukozu.

Energetske pločice


Energetske pločiceAko planirate treninge koji će vas odvesti na nešto duži put izvan kuće, kao npr. planinski trening biciklom, tada će vam biti potrebna čvrsta, kvalitetna i brza hrana za rekuperaciju barem dela energije. Potrošićete mnogo kalorija, a te kalorije se moraju nadoknaditi kako bi mogli nastaviti.

Ugljenohidratni napitci mogu poslužiti za ovu svrhu, ali su oni vrlo često razređeni pa ubrzo neće biti dovoljni. To je pravo vreme da se okrenete energetskim pločicama. One će vam osigurati mnogo kalorija, ali i proteina, čega mnogi ugljenohidratni napitci imaju manjak.

Čvrsta hrana ponekad bolje zadovolji apetit zbog čega ćete se bolje moći posvetiti svom zadatku i obaviti celi trening do kraja.


Stimulativni proizvodi

I završno, poslednji proizvodi koji se moraju uvrstiti u sportove izdržljivosti su stimulativni proizvodi. Oni će vam stvarno dati dodatni podsticaj u danima kada mislite da nećete moći izvršiti ono što ste zacrtali i obaviti celi trening.

Kofein je najčešći sastojak ovakvih proizvoda, a osiguraće vam energiju već trideset minuta nakon konzumacije. Jedan od poznatijih je i sinefrin, koji se također koristi za podsticanje energije, a koristan je i za spaljivanje masnih naslaga.

Zaključak

Ako se bavite nekim sportom izdržljivosti, imajte na umu navedene suplemente kako bi iz svakog treninga izvukli nešto malo više. Naravno, mislim da ne treba spominjati kako ćete njihov puni potencijal ostvariti uz kvalitetnu prehranu pre, a naročito posle treninga, kada je izuzetno važno nadoknaditi potrošeni glikogen i ubrzati proces oporavka.

Izvor: www.building-body.com