ponuda

LOŠE VOĆE, ZLO POVRĆE

LOŠE VOĆE, ZLO POVRĆESigurno da svi znate za prisutnost pesticida u voću i povrću koje konzumiramo. Sigurno da svi znate da su pesticidi loši za nas. Ali opet, bez ovih namirnica teško da se ishrana može zamisliti.

BRAĆA ( I SESTRE) PO HEMIJI

U SAD svake godine se potroši oko 1.3 miliona funti pesticida na useve. Prosečno, to je oko 6 funti po aru svake farme.

Od preko 35.000 registrovanih pesticida, manje od 21% je testirano na izazivanje kancera. Zatim, manje od 10% je testirano da li imaju potencijala da izazovu određene mutacije i manje od 40% je testirano da li mogu izazvati poremećaje prilikom rođenja.

Dobra stvar za Amerikance, u ovim uznemirujućim brojkama, jeste što je gomila pesticida zabranjena (u SAD) i, zarad profita, izvozi se za brojne evropske i svetske naivčine. Ipak, SAD uvozi oko 40% ukupnog voća na tržištu i oko 12% povrća, pa im se otprilike sve to vrati.

Uvozno voće i povrće ima oko 3 puta više pesticida nego domaće, plus, a poljoprivredni instituti stignu da provere oko 1% uvezenog.

Sa druge strane, imajući u vidu brojke iznete na početku teksta, to ne znači ni da je domaće američko voće i povrće zdravo.

Ukoliko pojedete samo 5 voćki ili 5 vrsta povrća, unećete ujedno i oko 10 različitih pesticida, koji će se vrlo rado ušuškati u vašim organima i rezervama energije (mastima).

Evo liste, 15 žigosanih:

Jagode, paprike, spanać, trešnje, breskve, celer, jabuke, boranija, kajsije, boranija, grožđe, krastavci, kruške, bundeva, krompir, borovnice.

Postoji li neko ko nikad nije konzumirao nešto sa ove liste?

Da,da, upravo smo ocrnili vaše omiljeno voće ili povrće. Šta da se radi...

Jabuke? Istina, sadrže vitamin C, ali osim toga, nemaju većeg značaja, kada govorimo o nutrijentima i karotenoidima. Pored toga, krcate su pesticidima! Ispitivanja pokazuju da u jabukama postoji najviše različitih pesticida (36), više nego u bilo kom drugom voću ili povrću.

Besni ste što smo i jagode uvrstili u ovu neslavnu listu? Jagode su dobar izvor vitamina C, ali to je slučaj i sa drugim vrstama voća i povrća. Ono čega ima na pretek jesu fungicidi (dva od njih su označeni kao kancerogeni, a drugi imaju negativan uticaj na testosteron).

Na sreću, evo i liste voća i povrća koja su relativno čista od pesticida:

15 veličanstvenih:

Luk, avokado, kukuruz šećerac, ananas, mango, grašak, špargla, kivi, kupus, patlidžan, lubenica, grejp, slatki krompir, dinja.

ŠTA RADITI?

Imate nekoliko opcija:

1. Možete transformisati vašu ishranu, tako da jedete samo sa druge liste. Nažalost, to ne podrazumeva značajnu raznovrsnost u ishrani.

2. Možete zaboraviti sve što je izneto do sada i nastaviti da jedete kao ranije. Srećno!

3. Možete se okrenuti organskoj hrani. Problem u vezi sa ovim jeste novac, organska hrana je veoma skupa! Pored toga, vrlo je malo registrovanih organskih proizvođača. Na kraju, ne postoji jasna definicija i saglasnost oko ukupnosti uslova koje proizvod mora da ispunjava da bi se svrstao u organsku hranu, tako da je velika šansa da vas proizvođači prevare.

4. Možete se potruditi da jedete veoma raznovrsno voće i povrće, nadajući se izbegavanju većeg unosa pesticida.

5. Možete posvetiti veliku pažnju pranju namirnica koje ste kupili, kako biste sprali ove male, zlokobne barabe.

6. Možete oljuštiti ono voće i povrće koje je tome pogodno, ili odvojiti i baciti gornje slojeve.

7. Na kraju, možete kupovati zamrznute ili konzervirane namirnice. Priprema za smrzavanja i konzerviranje, ukloni oko 80-90% pesticida.

ZAKLJUČAK:

Kao što vidite, članak se većim delom odnosi na SAD. Ali, ne ispuštajte iz vida da je jabuka jabuka, bez obzira da li raste u Americi ili kod nas. Jedina razlika može se odnositi na iznete brojke u tekstu, ali svejedno, istaknute informacije i savete u ovom tekstu svakako treba primeniti na plan ishrane.

Autor: Peđa Petrović

www.ogistra-nutrition-shop.com