ponuda

Larry Scott

Larry Scott je rođen 1938 Blekfutu, Ajdaho. Roditelji su mu bili mormoni, što će kasnije imati možda presudnu ulogu u njegovoj odluci da se na vrhuncu svoje karijere povuče sa takmičarske scene.

Larry_ScottKada je imao 17 godina i šest mjeseci bodybuilderskog staža, Scott sa jednim prijateljem odlazi u Salt Lake City, da bi uživo video svog idola, Stiv Rivsa, koji je zajedno sa Džordžom Ajfernom, tada takodje poznatim šampionom, bio gost jednog lokalnog takmičenja. Prvi susret sa Rivsom na Scotta je ostavio snažan utisak. Drhteći od uzbuđenja, čuo je sebe kako pita: kako se može dobiti takva mišićna masa? Rivs je namignuo Ajfermanu, koji je stajao iza Scotta i odgovorio: „ Tegovima. Dvoručnim i jednoručnim“. Na to je Scott odgovorio da to ne piše u stručnoj literaturi koju on poseduje, a Rivs ga je posavetovao da se vrati kući i takvu stručnu literaturu baci u smeće. Scott je poslušao svog idola i od tada se pouzdao jedino u naporno vježbanje i pravilnu ishranu. Kada bi ga početnici pitali za savjet kako da vježbaju, Scott bi im odgovora da treniraju 4 – 6 puta nedjeljno, da ne propuštaju treninge i da što više nauče o ishrani, jer 80% uspjeha u bodybuildingu zavisi baš od ishrane. Onima koji žele znatnije povećavanje mišićne mase savjetovao je da piju što više mleka, da stalno povećavaju težine sa kojima vježbaju i da u vežbama ne izvode manje od 6 ponavljanja, a za listove i podlaktice ne manje od 10.

Skoro sve o bodybuildingu Larry Scott je naučio od Bill Perla, koji je naručito pedesetih i šezdesetih bio poznata ličnost u bodybuildingu i koga je Larry izuzetno poštovao. Pri njihovom prvom susretu Larryja su posebno fascinirale Perlove podlaktice. Do tada je ovu mišićnu partiju zanemarivao, ali je nakon susreta sa Perlom podlakticama dao isti tretman kao i ostalim mišićnim partijama.

Neposredno nakon susreta sa Stivom Rivsom Larry se preselio u Južnu Kaliforniju. Tu je u Holivudskom klubu Lua Degnija dopunio svoje znanje, upoznavši se i sa intezivnim treningom, osnovnim principom bodybuildinga.

Od svih velikana bodybuildinga koje je Larry upoznao u Kaliforniji nijedan nije bio tako čudan i cjenjen kao Vins Žironda. Za žirondu nijedan problem, koji bi se u treningu javio, nije bio nerješiv. Scott se rado sjeća njihovog prvog susreta. U to vrijeme su pojedini časopisi već pisali o Scottu, pa je on mislio da u bodybuildingu već predstavlja neko ime. Pun sebe, ušao je u Žirondin klub i rekao: „Zdravo, ja sam Larry Scott.“ Na njegovo zaprepašćenje, Vins ga je samo pogledao i odgovorio „Pa šta onda?“ Tako je Žironda već na pri prvom kontaktu naučio Larryja da ne smije letjeti visoko i precjenjivati svoje rezultate. Scott se ipak upisao u Žirondin klub i nije zažalio. U kaliforniji Skot upoznaje i poznatog stručnjaka za ishranu Leo Blera, i po njegovom savjetu, pored normalne ishrane, u intervalima od po 8 dana, svakodnevno konzumira velike količine proteinskog praha, čak i po 2 kilograma proteina dnevno. Na taj način nevjerovatno brzo dobija na mišićnoj masi i nakon nekoliko mjeseci ovakvih, povremenih kura dopunske ishrane, osvaja titulu Mistera Kalifornije, čime počinje svoj put slave.

Nakon pobjeda na izborima za Mistera Amerike i Univerzuma, Larry Scott trijumfom na prvom izboru Mistera Olimpije, održanom septembra 1965. godine na Bruklinskoj muzičkoj akademiji, postaje legenda bodybuildinga, prvi i najpopularniji Mister Olimpije. Uspjeh ponavlja i sljedeće godine pobjeđujući Serđa Olivu, čak Snajpsa i Harolda Pola. I kada se očekivalo da Larry još dugo dominira bodybuilderskom scenom, dolazi do njegovog naglog povlačenja i vraćanja mormonskom načinu života. Monogi su tvrdili da je razlog Scottovog povlačenja bolest jetre, dok je Larry svoju neočekivanu odluku obrazložio izjavom da mu je zbog potpune posvećenosti bodybuildingu, od koga se tada nije moglo živjeti, propa prvi brak i da nije želio da se to dogodi i sa drugim.

Larry_ScottScott danas živi u srećnom braku, u kome ima petero djece, ćerku i četri sina. Još uvjek je u izvanrednoj formi i u tjesnoj je vezi sa bodybuildingom jer nastupa na seminarima, izdaje stručnu literaturu i sarađuje sa najeminentnijim časopisima i proizvođačima sprava i bodybuilderske opreme.

Larry Scott, prvi predstavnik ere modernog bodybuildinga, koji je sebi već obezbjedio mjesto u istoriji ovog sporta, pamtiće se i po fanatično razvijenim mišićima ruku i ramena. Posebno impresivno djeluju njegovi puni i masivni bicepsi, koje je, kako samo kaže, razvio izvođenjem jednoručnih i dvoručnih pregiba na specijalnoj kosoj klupi. Ovu spravu danas nazivaju „Skotovom Klupom“, što je još jedna potvrda da je Larry Scott dostojan nosilac prve krune „kralja“ .bodybuildinga