ponuda

Koliko je aerobnih aktivnosti potrebno?

Koliko je aerobnih aktivnosti potrebno?Da bi došli u dobru formu sa malim postotkom masnih zaliha, u svrhu takmičenja ili želje da se pokažete u što boljem izdanju na plaži ili noćnom klubu pojedinci su u potrazi za savršenim programom aerobnog treninga.

No, činjenica je da svaki program nije za svakoga. Koliko aerobnih aktivnosti bi trebalo provoditi zavisi o tome koliko masnih zaliha želite izgubiti, te u kojem vremenskom roku to želite ostvariti. 

Tome treba pridodati bitne faktore kao što su metabolizam pojedinca i količina i vrsta uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Čak i među vrhunskim profesionalcima body builderima postoji širok spektar strategija koje koriste kod njihovog primenjivanja. Za primer može poslužiti jedan od novijih profesionalaca David Henry koji i ne praktikuje primenjivanje aerobnih aktivnosti!! 

Sa druge strane pro legende poput Ronnie Colemana, Melvin Anthonya i Jay Cutlera provode i do dva sata dnevno u vreme priprema za takmičenje Mr. Olympia ili Arnold Classic. Naime, svi moramo sami pronaći koliki volumen treninga nam najviše odgovara.

Možda ste jedan od sretnika kojima je potrebno malo ili nimalo takvih aktivnosti, dok ste možda "nesretnik" koji se mora topiti i po dva sata dnevno. Jedini način da to saznate je da počnete sa startne pozicije od tri aerobna terninga nedeljno u trajanju od po dvadeset minuta, te vidite kako vam telo reaguje.

Ako vam se čini da ne gubite dovoljno telesnih masti, povećajte volumen aktivnosti i pratite daljnji napredak. U slučaju da ste jedan od uglavnom retkih slučajeva koji gube na snazi u radu sa tezinama, smanjite trajanje aerobnih aktivnosti.

Zaključimo da optimalnu učestalost, trajanje i intenzitet aeorobnih vežbi možete otkriti jedino samostalno prateći reakcije tela i po principu pokušaja i greške. Pažljivo pratite promene, ne samo u postotku telesnih masti nego i onih koje se tiču mišićne mase i snage kojom raspolažete u teretani!! 

Prostata

Prema BottomLine Health-u, muškarci koji su primenjivali rad sa težinama u teretani od najmanje tri sata nedeljno, bili su 70% manje izloženi riziku od dijagnosticiranja uznapredovalog raka prostate. 

Imajte na umu i da previše vežbe može dovesti do umora i stanja pretreniranosti što slabi sposobnosti imunog sistema. Takvo stanje može dovesti i do bolesti, stoga pazite da se ne pretrenirate.