ponuda

Jaja za masu

Jaja za masuKo od vas bodybuildera još uvek konzumira i uživa u jajima? U redu, u stvari sjajno, držite se toga i nastavite čitati. Verovatno razmišljate i o povećanju unosa jaja što je odlično, jer ćete samim time i povećati mišićnu masu. A šta je s vama ostalim mišićavim mrcinama koji izbegavate jaja samo zbog njihovog ukusa ili zbog toga što vam se ne da kuvati. Najlakše je posegnuti za mericom slasnog wheya, promućkati i popiti. Sve je to super, sjajno, divno, krasno, ali telu ponekad treba i lagana promena. Nakon što pročitate ovaj članak, kladim se da će vam jaja biti prva na pameti kad se probudite ujutro.

Jaje je jedno od najkompletnije i najsvestranije hrane uopšte. Ima vrednu ulogu po pitanju zdrave ishrane za sve ljude, a pogotovo za bodybuildere. Svi znamo koliko su proteini važni u procesima izgradnje mišića. Mislim da ni ne trebam spominjati da bez njih nema ni nove mišićne mase.

Jaja: upravo ono što vam treba za izgradnju mišića! Ako izostavimo vodu, protein je sledeći najbrojniji element koji čini naše telo. Ako ga ima u tolikoj količini, pa zar onda proteini ne bi trebali biti važan deo svačije ishrane? Kao što sam rekao, bodybuilderi ih trebaju u mnogo većoj meri nego prosečni ljudi. Oni napornim treninzima s velikim težinama namerno oštećuju proteinska vlakna kako bi ih narednim postupcima popravili, ojačali i podstakli na rast.

Jaje sadrži oko 6 grama visoko kvalitetnog proteina; toliko kvalitetnog da se upotrebljava kao standard prema kojem se upoređuje ostala hrana. Jaja su takođe bogat izvor vitamina, uključujući A, E i K vitamine, ali i vitamine B skupine poput B12 (energija), riboflavina i folne kiseline. Isto tako sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina potrebnih za optimalan mišićni oporavak i vredne minerale kao kalcijum, cink i železo.

Zato, pre nego se preplašite i kažete šta je sa onom silnom masnoćom u jajima, dozvolite mi malo pojašnjenje. Belance jajeta ne sadrži masnoće. S druge pak strane, žumance sadrži pet grama masnoća, Ali samo je mali deo toga sastavljen od zasićenih masnih kiselina (loše masnoće) – negdje oko 1.6 grama. Bodybuilderi koji traže način kako nabaciti masu trebaju masnoće iz hrane u vreme kada su zahtevi za rast veliki, a apetit ograničen. Jaja sadrže holesterol, ali je opšte prihvaćeno da holesterol iz hrane ne povisuje nivo holesterola u krvi. Jaja su vrlo laka za varenje i apsorpciju i kao takva, imaju ekstremno velik značaj u izbalansiranoj ishrani jednog ozbiljnog bodybuildera.