ponuda

Hrana - ok stvari

Hrana - ok stvariOva kategorija uključuje hranu koja je smatrana poprilicno dobrom za bodybuildere, ali ne baš savršenom za svakoga. Jednostavno morate eksperimentirati i videti kako ce vaš organizam reagovati na nju.

Orasi i prirodni maslac od kikirikija

Hrana - ok stvariOrasima zapocinjemo popis „ok“ stvari (umesto „dobrih“) iz jednog specificnog razloga: orasi su vrlo kaloricni. Upravo se zato preporucuje osobama koje imaju poteškoca pri dobijanju kilograma. Jedno prosecno serviranje (oko 32 oraha da budemo precizni) sadrži 160 kalorija, osam grama proteina i pet grama ugljenih hidrata. Orasi su bogati masnocama, ali su samo mali deo toga zasicene masnoce.

Buduci da su orasi vrlo kaloricni, morate biti narocito oprezni. Jedno obicno grickanje uz televiziju ili fudbalsku utakmicu vrlo brzo može dodati hiljadu i više kalorija od vašeg zamišljenog dnevnog unosa. Medutim, orasi su izvrstan izvor dobrih masnoca, a uz to su i hrana s niskim udelom ugljenih hidrata. Vrlo lako zasicuju, lako su prenosivi i mogu biti zdrav sastavni deo bilo koje ishrane ili dijete.

Isto smo tako veliki ljubitelji prirodnog maslaca od kikirikija, i da, mora biti prirodan! Obicni maslac od kikirikija je prepun gadnih stvari poput kukuruznog sirupa, hidrogeniziranih ulja i šecera. Na poledini tegle mora pisati „kikiriki i so“ i tacka. I ne dajte se zavarati natpisima „smanjene masnoce“ ili nešto slicno. Takvi su proizvodi još uvek puni nezdravih sastojaka s raznoraznim „blagodatima“ sojinog proteina!

I ako ste još uvek zabrinuti zbog sadržaja masnoca, prirodni maslac od kikirikija vam dopušta da se rešite viška ulja pre nego ga promešate i stavite u frižider.

Još samo jedan savet onima s brzim metabolizmom: u svoj proteinski šejk ubacite dve kašike maslaca od kikirikija za zdrav i kalorican „weight gainer“. Tako cete dobiti dodatnih 400 kalorija s tim da ništa od toga ne može doci iz šecera.

Riža, testenina, krompir, i hleb od celovitih žitarica

Hrana - ok stvariPriznajemo. Ovu smo hranu stavili u istu kategoriju zbog njenog sadržaja ugljenih hidrata. Iako je ovo, takoreci, bodybuilderska hrana, ipak, zbog naše ljudske raznolikosti, postoje oni osetljiviji na ugljene hidrate i stoga takvi moraju biti na oprezu.

Kada birate izmedu ove hrane, strogo se držite njenog glikemickog indeksa. Uvek odaberite slatki krompir (jams) pre beloga; celovitu pšenicnu testeninu pre bele testenine; dugozrnatoj smedoj riži dajte prednost nad kratkozrnatom ili belom (što je tanje rižino zrno, to je glikemicki indeks veci). Što se tice hleba, izbegavajte beli i odlucite se za višezrnate tamne hlebove. Ako hleb izgleda kao da je upravo izašao iz pilane, tada je postao vaš prvi izbor.

Ova je hrana stvarno u redu, samo morate pripaziti na ugljene hidrate i kolicine koje stavljate na tanjir. Vrlo je lako opustiti se i dati sebi oduška. Ucinite tako i možete zaboraviti na ravan stomak i isklesane grudi.

Mleko i jogurt

Hrana - ok stvariMleko je dvolicno cudovište. Jednima je izvrstan i jeftin izvor proteina i ultimativan „weight gainer“ za košcate tinejdžere, a drugima trn u oku i donositelj problema. Postoje i neki „old-timeri“ koji zagovaraju i do cetiri litre mleka dnevno. Smešno, ali istinito. Time bi samo nakupili mnogo, cak i previše suvišnih masnih naslaga. Veliki postotak masnoca u punomasnom mleku spada u kategoriju loših. Zasicene masnoce pomešane sa šecerom ne donose mnogo toga pozitivnog i zato mleko zasigurno nije primaran izbor svakog normalnog bodybuildera.

Isto tako, negde oko 10-20% ljudske populacije je netolerantno na glukozu, što znaci da ne podnose i ne mogu variti mlecni šecer. Tome se na kraj može stati jedino korištenjem mleka bez laktoze i s probavljivim kiselinama. S druge pak strane, ako nemate problema s laktozom, nemasno mleko može biti vrlo dobar izbor proteina. Ipak, ako niste ekstremno aktivan tinejdžer s munjevitim metabolizmom, preporucujemo ogranicenje mleka na dnevnoj bazi.

Po našem mišljenu, jogurt je puno bolji izbor. Ima jednako toliko blagodati kao i mleko, ali ne nosi sa sobom toliko nečistoća. Sadrži aktivnu kulturu, tj. prijateljske bakterije koje omogucuju pravilan rad naše probave. Upravo zbog toga jogurt neka bude prvi izbor prilikom zatvora ili diareje.

Neke supstance zapravo hrane bakterije crevne mikroflore i kao takve, mogu pripomoci boljoj apsorpciji svih proteina koje uzimate. Jedna takva bakterija je i GDL. Smanjuje nadimanje i plinove, a povecava retenciju azota što je cini savršenim dodatkom proteinskim prašcima.

Umaci i začini

Umaci i zacini su dospeli na popis „ok stvari“ jer su neki dobri, a neki loši. S jedne strane imate pregršt umaka i zacina bez ikakvih kalorija, dok cete s drugima svoj regularan obrok pretvoriti u pravu kalorijsku bombu.

Mnogo je njih napravljeno od kukuruznog sirupa s visokim udelom fruktoze, a više nije ništa novo na policama videti kojekakve kremaste, masne umake za razne salate i jela na kojima kao da piše: „Živi otrov!“ . Što li se samo dogodilo s dobrim, starim maslinovim uljem?? Ako vec ne možete bez takvih dodataka, probajte se držati što manjih serviranja. Ogranicite se na jednu kašičicu, tek toliko da vam jelo koje ne možete pojesti, promeni ukus.

izvor: building-body.com