ponuda

Hrana - loše stvari

Hrana - loše stvariSvi povremeno posetimo Tamnu Stranu hrane, međutim, ako želite biti mišićavi i izdefinisani, bolje vam je da se klonite „lošeg društva“. U sledećih nekoliko odlomaka, sastavili smo popis hrane koju trebate izbegavati ako se nameravate još pokoji put skinuti u javnosti.
Hrana s visokim udelom masti i ugljenih hidrata

Hrana - loše stvariSavremena ishrana Zapada se sastoji od hrane koja je uglavnom zasićena i masnoćama i ugljenim hidratima. U Americi, takva je ishrana dovela do prekomerne gojaznosti i sve češćih bolesti povezanih upravo s preteranom težinom. Više nije nikakva retkost videti debele devojke kako pokazuju piercing sa svojih pupaka u uskim majičicama iz kojih salo umalo da ne eksplodira. Ne samo da se toga ne srame, nego još i naglašavaju svaki deo svoga tela. Takvo se ludilo mora sprečiti!

Sad, o čemu ono pričamo? Oh, da, o hrani s masnoćama i ugljenim hidratima. Jedna mala opaska Johna Berardija: „Jela s visokim sadržajem ugljenih hidrata u kombinaciji s vrlo masnim jelima mogu zapravo potpomoći sinergijsko otpuštanje insulina, što i nije slučaj kada uporedimo i jednu i drugu hranu zasebno. Najgori mogući scenario predstavlja visoko masna hrana s isto tako velikim udelom ugljenih hidrata. Ne samo da podiže masnoću u krvi, nego i nivoe šećera i insulina.“

Onda, koja je to hrana? Nažalost, uglavnom ona ukusna! Osim retkih izuzetaka, najbolje je izbegavati prženu hranu, pizzu, lazanje, palačinke, punomasno mleko, sladolod, kolače, hamburgere, većinu meksičke hrane, većinu kineske hrane i hrpu ostalih, slasnih stvari. Ali, to ste već znali!

No, naša nagrada za „Najlošiju hranu za čoveka“ ipak odlazi premazanim krofnama koje su u ovoj kategoriji čak nadmašile pomfrit i pileća krilca u Megiju.

Voćni sokovi i gazirana pića

Hrana - loše stvariPonavljajte za nama: „Voće je dobro, voćni sokovi loši!“ Evo šta o tome kaže gospodin Wilson:

„Prerađeni sokovi su bezvredni po meni. Rekao bih vam da ih koristite kao izvor brzih ugljenih hidrata posle treninga, ali postoje i mnogo bolji i efikasniji proizvodi. Međutim, kada se radi o voću, s njim možete puno više profitirati: brzo zasićuje, bogato je vlaknima, fitohemikalijama, krcato nutrijentima itd.

Voćni sokovi su jednostavan način kako preterati s kalorijskim unosom i povećati indeks telesne masnoće. Ali upamtite, govorim o koncentrisanim voćnim sokovima. Prerada je ono što smanji udeo specijalnih fitohemikalija i ostalih komponenata. Ako nameravate konzumirati sokove, tada ih napravite sami.“

Isto tako imamo problema s gaziranim pićima, koje primera radi Amerikanci, konzumiraju više nego vodu. Priznajmo, takva su pića ništa drugo nego tekući slatkiši dizajnirani da vas učine još više žednima.

Dodajte još malo kofeina kako bi se navukli i kako bi vam pomogao da dehidrirate, i dobili ste legalan crack. Dobro, možda malo preterujemo, ali kada se radi o masovnom unosu ovakvih pića, tada ih se slobodno može svrstati u razred s cigaretama. Uništavaju i zdravlje i figuru. Kada vidite natpis gazirano, bežite što dalje.

Ali šta s onim pićima koja sadrže „nula šećera“? Pa, više bih voleo gledati vas kako pijete vodu nego takva pića. Međutim, ako vam ne smetaju umetna bojila i natrijum, ja vam ne branim da ih pijete.

Slatkiši

Ma dajte! Pa znate valjda da ne bio smeli jesti slatkiše! Zar ne?

Začinjena zobena kaša

Hrana - loše stvariIstog trena otiđite u svoju ostavu i uzmite svoju zobenu kašu. Ako ste uzeli šaroliko pakovanje prepunu dečjih etiketa i ukusa, učinite sami sebi uslugu i bacite je u prvu kantu za smeće. Kao što smo rekli i pre, zobena kaša je jedan od najboljih izvora ugljenih hidrata za bodybuildere, ali začinjeni proizvodi, ne dolaze u obzir!

Pogledajte sastojke poredane po redu i količini. Šećer je obično drugi sastojak u ovakvim ženskastim pakovanjima. Onda imate i ostale gluposti poput hidrogenizovanih biljnih ulja, maltodekstrina i delimično hidrogenizovana sojina ulja.

Zobena zrna u ovakvim kašama su obično fino okrugla i lepa za videti, ali nisu zdrava koliko u staromodnoj zobenoj kaši. To znači i da bi GI mogao biti veći zbog dodatnih proizvodnih procesa u ovakvim pakovanjima. Mogao bih ovako satima kada se radi o takvim proizvodima, pogotovo začinjenoj zobenoj kaši,ali, poenta je: „Nemojte jesti takve gluposti ako želite dobro izgledati goli!“

Beli hleb, peciva i rižini keksovi

Hrana - loše stvariPomalo neverovatno zvuči, ali još u osamdesetim i ranim devedestim, prehrambeni „stručnjaci“ su savetovali ljudima da jedu što više ovakve hrane. Budući da su rižini keksovi nemasni, možete ih jesti koliko god hoćete, jel tako? Naravno da nije! I sada je zemlja (Amerika) prepuna gojaznih dijabetičara. Slučajnost? Ne bih rekao!

Jedno reprezentativno istraživanje Glikemičkog instituta pokazalo je kako konzumacija jednog rižinog keksa može stimulisati taloženje masti kao deset kocki šećera. Iako peciva i nisu toliko loša, ipak ih je najbolje izbegavati. Nemojte se zavaravati da jedete zdravo kada posegnete za jednom od ove hrane.

Većina pahuljica za doručak

Za nas, hladne pahuljice za doručak, iako ih mnogi proizvođači nazivaju „zdravima“, su ništa drugo nego krvnici lepe figure. Pahuljice su slatkiši za doručak, ništa više, ništa manje. U stvari, corn flakes ima veći GI od belog hleba! I onda vam takvi proizvodi daju energiju? Da, preko 50 grama ugljenih hidrata u jednom serviranju, možete računati samo na pozamašan šlauf oko struka.

Ne želimo vas uplašiti, i dalje na tržištu postoje i zdrave pahuljice, samo ih morate pronaći i pažljivo pročitati etikete na poleđini.

„Nemasne“ grickalice

Osamdesetih su godina proizvođači hrane setili se sjajnog trika kako navesti ljude na kupovanje njihovih proizvoda. Budući je masnoća bila strašno osuđivana, na svoja su pakovanja počeli stavljati oznake „bez masnoća“. U osnovi, isisali bi svu masnoću, taj nedostatak nadomestili velikim količinama šećera i uz to se usudili reći kako je to zdrava hrana. Proizvođači grickalica su prednjačili u svemu tome tako da su neki pokušavali prodati nemasne kolače, čokoladni sirup i krute bombone pod zdravu hranu samo zato jer takvi proizvodi nisu sadržavali masti. Velika novost: Šećer je pravi neprijatelj, ne masti!

Alkohol

Hrana - loše stvariKao konzumenti finih piva, mrzimo što je moramo staviti na popis loših stvari. Ali, budimo realni. Alkohol je veliki izvor praznih kalorija, može inhibirati gubljenje masnoća i prema „party breakeru“ Johnu Berardiju, jedan  je od najvećih tlačitelja testosterona uopšte.

Hey, možete popiti pivo ili dva u nedelji, ali ako stvarno marite o svom izgledu i o ukupnom napretku u teretani, tada nemojte preterivati.


Zaključak

Trening s tegovima i pravilna ishrana ne mora biti komplikovano koliko ga mi ponekad znamo učiniti. Dižite, jedite, koristite suplemente kada je potrebno, i ponavljajte. Koliko je to teško? Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći u tome.

izvor: building-body.com