ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: Sojin izolat kao suplement...

Sojin izolat kao suplement... 10 years 9 months ago #1

Treba mi pomoc, na netu sam nasao dosta kontradiktornih informacija o sojin proteinu. KOnkretno me zanima vase misljenje o ovom proizvodu www.proteini.si/rs/proteini-soja/olimp-sojavit-85-700g/ Koje su razlike u odnosu na standardni whey protei?
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Sojin izolat kao suplement... 10 years 9 months ago #2

  • dule
  • dule's Avatar
  • OFFLINE
  • Admin
  • Poruke: 76
Iskreno nisam nikad koristio ovaj suplement tako da ne znam koliko je dobar ili nije.
Nasao sam clanak na ovu temu pa mozda ti bude od koristi:

Svako ko je probao zna da nije narocito ugodno jesti tofu (sir od soje).Protein soje (posebno u svom nerafinisanom obliku) nikad nije vazio za visoko-kvalitetan protein.Obzirom da je biljnog porekla i ne sadrzi sve esencijalne aminokiseline, protein soje je smatran inferiornim i nekompletnim.Tek 80-tih soja se pojavljuje na trzistu u vidu suplementa (prvo u vidu kocentrata, sadrzaj proteina u rasponu od 34-90%, koji nije imao kvalitetan aminoprofil i bio je prepun natrijuma i karbohidrata.Medjutim, u drugoj polovini 90-tih, zahvaljujuci pre svega naporima americke kompanije Protein Tehnologies, postupci ekstracije, koncentracije i razvoja proteina soje dramaticno su poboljsani.Sada postoji citav spektar raspolozivih visoko-kvalitetnih proizvoda sa izolovanim proteinima soje, ciji proteinski sadrzaj premasuje 90%.Komercijalno ime za njih je Supro (kovanica od “Superior Protein”).Testovi su zatim sprovedeni i dobijeni su rezultati koji pokazuju da protein soje prakticno ne zaostaje za favorizovanim proteinima zivotinskog porekla.Zatim je sproveden klinicki eksperiment sa ciljem da se utvrdi dejstvo proteina soje na na nitrogenu retenciju kod zdravih mladih muskaraca (jednoj grupi ispitanika je davano 0,8g proteina soje po kg telesne tezine – svega 72g za coveka od 90kg, a druga grupa je dobijala istu kolicinu proteina govedine.Na kraju eksperimenta, izmedju dve grupe nisu izmerene zncajnije razlike u nitrogenom bilansu, a nisu pronadjeni ni znaci gubljenja mase telesnih celija).Dakle, sveukupni zakljucak je: hranjivi kvalitet izolovanog proteina soje je visok, te ovaj biljni protein moze sluziti kao jedini izvor esencijalnih amino-kiselina i nitrogena za odrzavanje proteina kod odraslih osoba.
Prednosti proteina soje:
• Izolati proteina soje imaju najvisu koncentraciju necega sto kompanija Protein Tehnologies oznacava kao “kriticna grupa” aminokiselina, gde spadaju BCAA i dve uslovno esencijalne aminokiseline – arginin i glutamin (ovih pet aminokiselina cine i do 36,2% Supro proizvoda – glutamine ima 19,1% , sto je samo malo manje nego kod kazeina).Ove kriticne aminokiseline cuvaju misicno tkivo pri dijeti.
• Razne studije su pokazale da redovan unos izolovanog proteina soje moze povecati prirodnu telesnu produkciju hormona tiroksina (T4), tiroid-stimulatornog hormona (TSH), tri-jodotironina (T3), pa cak i inzulina u poredjenju sa drugim izvorima (npr. kazein i riblji protein).Tiroksin igra veoma vaznu ulogu u regulaciji brzine metabolizma (ova metabolicka podrska moze biti od znacajne pomoci atletama koji sprovode dijetu i program treninga za skidanje telesne tezine/masti).
• Postoji i jedan broj studija koje podrzavaju tvrdnju da soja smanjuje nivoe holesterola i triglicerida.
• Izgleda da izolati soje imaju i zanimljivu sposobnost da smanjuju viskozitet krvi (tj. cine da krv bude nesto redja – slicno kao aspirin).Ovo funkcionalno svojstvo moze poboljsati cirkulaciju i dopremanje hranjljivih sastojaka treniranim misicima.
• Jos neka zanimljiva istrazivanja koja su vrsena na zivotinjama ukazuju da jedan od izoflavona koji se nalazi u izolatu soje moze imati polno-specificni normalizujuci efekat na produkciju polnih hormona (kod muskih zamorcica zabelezeno je vece izlucivanje testosterona i hormona rasta kao i veci misicni rast, dok su zenski zamorcici zapravo izgubili tezinu, uz smanjenje nivoa testosterona i hormona rasta.
• Cak i najkvalitetniji izolati soje dvostruko su jeftiniji od najkvalitetnijih izolata proteina surutke.
Slabosti proteina soje
• Izolati proteina soje imaju relativno mali sadrzaj esencijalne aminokiseline metionin, sto ogranicava bio-iskoristljivost ovog proizvoda (zato mnogi proizvodjaci dodaju metionin u proizvode sa izolatom soje).
• Sirovi proizvodi od soje sadrze substance, poznate kao “fito-estrogeni”.To su biljne hemikalije, koja imaju neka ista bio-dejstva kao hormon estrogen.Za neke primene, ovo je pozitivno.Hrana od soje se stotinama godina koristi na Orijentu za pomoc u kontroli simptoma menopauze kod sredovecnih zena.Medjutim, estrogen za atlete verovatno jedna od najmanje pozeljnih stvari.Srecom, u visoko-kvalitetnim izolatima proteina soje, fito-estrogeni se nalaze u veoma malim, beznacajnim kolicinama.
• Na trzistu ima proizvoda koji sadrze koncentrat proteina soje, koji nema visoko-kvalitetan hranljivi profil niti funkcionalna svojstva koja nudi izolat.Zato je bitno da na etiketi bude striktno navedeno da je rec o izolatu proteina soje.
Sramota je za ljude da dočekaju starost a da ne vide snagu i lepotu za koju je njihovo telo sposobno. Ne vežbati je zločin, ne budite kriminalac.
Sokrat
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Time to create page: 0.130 seconds