ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: SEX i BODY BUILDING

SEX i BODY BUILDING 12 years 3 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
DA LI SEKS MOŽE UTICATI NA VAŠE MIŠIĆE?



Nema potrebe isticati koliko je ovo pitanje, odnosno tema popularna. Nema šta, odgovor na ovo pitanje bi stvarno bila korisna informacija. Zato pročitajte ovaj tekst i saznajte.



UČESTALI SEKS KAO POKAZATELJ LIBIDA



Kao što svi znate (bar bi trebalo) seks je neophodan deo svačijeg života. Jedna studija je pokazala da je normalan seksualni život označen kao br. 1 faktor sreće među muškim ispitanicima.

I ko to kaže da su muškarci kompikovani?



Bez obzira da li zadovoljstvo dolazi od ženskog partnera (bar bi trebalo) ili od samog sebe, muškarci se toga ne bi odrekli ni za sedmicu na lotou.



Druga studija kaže da prosečan muškarac pomisli na seks na svakih 5 minuta. Unapred se izvinjavamo što ćete narednih 5-10minuta potrošiti na čitanje ovog članka.

Sa druge strane, postoje oni koji smatraju da smanjivanje učestalosti seksualnih odnosa može imati pozitivne efekte na njihov napredak u teretani.



Ono što treba imati u vidu, uzimajući u obzir tvrdnju o petominutnim razmišljanjima muškaraca, jeste da oni koji imaju želju za učestalim odnosima itekako imaju zdrav libido! Dalje, visok libido je povezan sa visokim nivoom testosterona u krvi, što nameće zaključak da ukoliko imate jake želje za odnosima, imate i dobre šanse za napredak u teretani. Možda zvuči smešno, ali logika je vidljiva.

Kako je nivo testosterona u telu realan pokazatelj vaše sposobnosti da izgradite mišiće, što više testa imate, veće su sanse za brži napredak.



Ukoliko smanjite seksualne aktivnosti, može doći i do realnog smanjenja libida. Imajući u vidu istaknuto, apstinencija može umanjiti mogućnost mišićnog napretka!



UTICAJ SEKSA NA HORMONE



Druga stvar na koju treba skrenuti pažnju jeste oslobađanje hormona u vašem telu, nakon seksa. Neposredno posle, kod momaka se može zapaziti povišen nivo prolaktina, hormona suprotnog dopaminu.

Povišen nivo prolaktina ima i određene nuspojave: opadanje libida, promene u raspoloćenju, depresija, impotencija i najvažnije, opadanje nivoa testosterona.

Dakle, sa jedne strane je jaka želja za seksom, kao indikator normalnog libida i testosterona u krvi, sa druge, odmah nakon željenog seksa, nivo testa opada!

Logično, seks pre treninga sigurno neće imati pozitivnog efekta na vaše vežbanje, upravo zbog niskog nivoa testa.



Drugi faktor koji ne igra za vas jeste mogućnost da se neposredno nakon seksa (kao što većina zna) osećate pospano i iscrpljeno. Forsiranje gvožđa kada biste se mnogo radije zavalili u kauč i zapalili pobedničku cigaru nije baš dobra ideja. Ovo zbog činjenice da je povišen nivo hormona oksitocina, čija je uloga, slikovito rečeno, stvaranje osećaja povezivanja, bliskosti među ljudima.



STRES



Gledano iz drugog ugla, stres takođe umanjuje šanse za vaš napredak. Kada ste pod jakim stresom, kortisol prosto vozi slalom kroz vaše krvne sudove. E sad, mnogi na seks gledaju kao na dobar način za oslobađanje od stresa, pa eto još jednog razloga zašto ne bi trebalo da sebi uskraćujete zadovoljstvo!



SEKS I NIVO MASTI U TELU



S obzirom na činjenicu da većina vežbača stremi ka spuštanju procenta masti u telu, kako bi izgledali bolje, treba napomenuti da što ste mršaviji, veće su šanse da vaš libido opadne.

Dobra vest, svakako, jeste činjenica da čim prekinete sa dijetom i počnete sa normalnom ishranom i vaš libido bi trebalo da se vrati u normalu.



ZNAČAJ CINKA



Na samom kraju, kada završavamo priču o vezi seksa i izgradnje mišića, treba se osvrnuti i na unos cinka kroz ishranu ili suplementaciju.

Posle svakog orgazma, telo će izgubiti određenu količinu cinka, a cink, sa druge strane, jeste veoma bitan za održavanje i izgradnju mišićnog tkiva. Otuda i potreba za dopunom ovog značajnog mikronutrijenta.



ZAKLJUČAK



Da sumiramo, ukoliko želite veće i snažnije mišiće, dižite jako i jedite mnogo. Seks neće ostvariti negativne posledice na vaš napredak u teretani, osim ukoliko niste Ron Džeremi na kub ( šta će vam onda teretana koji đavo???).



Sa druge strane, ukoliko ipak mislite suprotno, tj. ukoliko smatrate da će biti negativnih posledica, onda prosto, razdvojite te dve aktivnosti. Neka između seksa i vežbanja prođe 5 sati, što je optimalno vreme za vraćanje hormona u normalu.



Izvor: bodybuilding.com



ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI
Prilozi:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.207 seconds