ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: HCG DIJETA CINJENICA ILI FIKCIJA

HCG DIJETA CINJENICA ILI FIKCIJA 12 years 4 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
Revitalizacija progtana za mrsavljenje, koji redovno bio osporavan u profesionalnim casopisima, ucestalim clancima podrske u popularnim magazinima i tabloidima, pojavljuje se u poslednjih nekoliko godina. Ova sporna dijeta koja se zove hCG dijeta, jer je bazirana na kratkotrajnoj dnevnoj administraciji placentnog hormona, ljudskog korionskog gonadotropina. Odredjen broj websajtova ima aktivne forume pune prica uspesnih, a bilbordi pored magistralnih puteva i autoputeva reklamiraju hCG klinike i obecavaju ubrzano mrsavljenje.

hCG dijeta je bayirana na protokolu koji je razvio Dr. A.T.Simeons, britanski fizicar koji je proveo mnogu godina u inostranstvu studirajuci tropsku medicinu, pre nego sto je otvorio laboratoriju u Indiji. Dok je lecio razne pacijente, od kojih su mnogi patili od gojaznosti, napravio je brojne opservacije koje su se ticale pocetka trudnoce sa ublaznjenjem odredjenih stanja. Kasnije je eksperimentisao sa koriscenjem hCG-a kod mladjih muskaraca koji su imali izuzetno feministicke delove tela. Poceo je da teoretise o ulozi Hcg –a koju on moze da igra u ponovnom uspostavljajuci zdravstvene ravnoteze u ljudskom metabolizmu. Kako se ova teorija pojavila 1950-tih i 1960-tih, nauka je tada bila primitivna u poredjenju sa onim sto se smatra neophodnim za uspostavljanje klinickog protokola danas.

Dr. Simeonsova prva publikacija o hGC u se pojavila u casopisu Lancet, uvazena profesionalna publikacija drzana sa najvisim postovanjem. On je radio na klinici Salvator Mundi international Clinic u Rimu u Italiji (pa je po nekima dijeta nazvana „rimski led“).Hcg dijeta je brzo dobila paznju javnosti i njegovih kolega. Kako je slava Hcg dijete rasla, Dr. Simeons je prihvatao posete lekara u svojoj laboratoriji. Medjutim, kako su zahtevi javnosti i struke za uputstva u hCG protokol otisli daleko iznad njegovih mogucnosti da time upravlja, napravio je manuskript sa naslovom Pounds&Inches: A New Approach to Obesity, koji je sirom prihvacen od strane javnosti i izdasno i pazljivo razmatran od strane njegovih profesionalnih kolega.

Male studije su donekle bile u mogucnosti da ponove Dr.Simeonsove rezultate; druge studije nisu pokazivale nikakve efekte. Medjutim, kako su radjeni veci testovi pojavili su se sve nepravilniji rezultati. Istrazivanja su pokazala da dopunska upotreba hcg dijete nije dovodila ni do kakve prednosti u ukupnom mrsavljenju medju kandidatima u kontrolisanim testovima.

Takodje, stepen prosecnog mrsavljenja za kandidate tretirane Hcg dijetom bio je mnogo nizi cak nekoliko razlicitih studija.

Dr. Simeons je izazvao nekoliko gore pomenutih istrazivanja, primecujuci odstupanja u protokolima studija od njegovih klinickih protokola. Primeri su ukljucivali propuste u kontroli unosa kalorija; propust da se izbace oni na diureticima, hormonima stitne zlezde ili nekim drugim lekovima koji su smetali; veci dozvoljeni unos kalorija; razlicito hcg doziranje ili administracija; itd. Ocigledno, u jednoj takvoj odbrani, objavljenoj kao pismo uredniku, on je napomenuo: „Ono sto su mnogi istrazivaci prevideli je da ljudski korionski gonadotrofin kao takav uopste nema sposobnost smanjenja telesne tezine, niti je to uposte i bilo tvrdjeno. Zapravo, pojedini pacijenti koji su imali volju da ostanu na dijeti sa 500 kalorija na 40 dana bez ljudskog korionskog gonadotrofina, cesto su vise mrsavili nego oni koji su ga primali; ali su oni izgledali iscrpljeno i oronulo i vratili su svoju tezinu brzo nakon prestanka dijete, jer su iscrpili normalne rezerve masti. Funkcija ljudskog korionskog perioda vremena, bezbedno, udobno i iskljucivo posveceno abnormalnim masnim depozitima“.

S vremenom, dovoljan broj studija je bio objavljen koji je omogucio „bolju sliku“ i pogled na to, koju bi potencijalnu ulogu hgc mogao da ima u mrsavljenju, kompoziciji tela ili apetitu. Uprkos individualnim izvestajima o uspehu, subjektivnim razlikama u pojavi, vitalnosti i satisfakciji-nekoliko studija , pregleda i meta-analiza (gledajuci nekolikostudija ukupno) ponovo su zakljucili da hcg nije ponudio nikakve prednosti u odnosu na jednake kalorijske restrikcije. Ova misljenja nisu ogranicena na tekuce konzervativno i antikomplementarno okruzenje u Sjedinjenim Drzavama. Slicni zakljucci su se takodje pojavili u ovoj zemlji 1977.godine, ali u Holandiji (1995), Nemackoj (1987) i Kanadi (1983).

Nedavna revitalizacija mrsavljenja potpomognutog hgc-om je stroga zacudjujuca. Da ne bi omalovazavali one strucnjake koji iskreno veruju, na osnovu klinickih razumevanja psihologije hcg-a i mrsavljenja, ojacanih pazljivo kontrolisanim posmatranjem pacijenata-ovo je marketinska revitalizacija. Izgleda da je koncept pridobio paznju javnosti pomocu coveka koji je formalno bio osudjen triput od strane FTC-a (Federal Trade Commission) za preneveru u marketiskim tvrdnjama- Kevin Trudeau. Ovo moze zvucati blago, ali su tvrdnje i kazne bile znacajne. 1987.godine FTC je odredio 500.000 dolara kazne i zahtevao dodatnih 500.000 dolara obveznice za tvrdnje i promocije koje su se ticale nekoliko proizvoda (Eden s Secret Nature s Purifynig Product; Doctor Callahan s Addiction Breking System; Mega Memory System; Sable Hair Farming System; i drugi sistemi za citanje). 2004.godine kazna od 2 miliona dolara za tvrdnje koje su se ticale koralnog kalcijuma (koji leci rak izmedju ostalog) i proizvoda Biotape (za protiv bolova). Gospodinu Trudeau je bilo zabranjeno da se bavi reklamiranjem i drugim medijima, sa izuzetkom informacionih knjiga koje ne predstavljaju pogresan sadrzaj.

Nazalost, izgleda da je u ocima FTC, ovaj model nastavljen 2007.godine gospodinu Trudeau je bio kaznjen kaznom od 37 miliona dolara za pogresno predstavljanje koje se ticalo njegove knjige The Weight Loss Cure „They“ Dont Want You to Know About. Ova knjiga opisuje njegovu verziju hgc dijete, koja se razlikuje od one od Dr. Simeonsa po nekoliko aspekata. Medjutim, asocijacija ne odrzava dobro ovaj koncept.

hGC je hormon koji se dobija na recept i koji se unosi preko injekcije, obicno da bi se pospesila plodnost ili odrzala trudnoca. Neki ljudi ubrizgavaju u potkoznu mast, ali Dr. Simeonsov protokol predvidja intermuskulaturne injekcije. Upotreba hCG –a bi trebala da bude objasnjena od strane fizijatra bez specijalizovanog znaja ili vestin sa hGC –om, klinikama kiroprakticara i komercijalnim centrima za mrsavljenje; onlajn izvori za samoadministraciju nisu uobicajeni.

Sto je jos gore, sa stanovista klinicke nauke, to je insinuirano prisustvo homeopatskih preparata i alternativnih metoda hGC –a , kao sto su oralne kapi, sprejevi ili tablete. Postoje mnogi praktikanti, podrzavaoci i vernici u homeopatiju. Ali, homeopatski preparati nisu uspeli da proizvedu neke sjajne rezultate u kontrolisanim studijama.

Poznati „homeopatski izazov“, bio je predstavljen od strane samoproklamovanog skeptika James Randija, koji je ponudio milion dolara prvoj osobi koja pruzi zakljucni dokaz da je homeopatija efektivna. Nije bilo odgovora od praktikanta ili zagovornika homeopatije . umesto toga, britanski TV sou „Horizons“ je emitovao njegovu istragu –ukljucujuci i kopiju kontrolisane studije koju je prvo nadgledao casopia Nature i Jacues Benveniste, M.D.- koji je usavrsio koncept „voda pamti“. Ni studija iz 1988.godine, ni ova iz 2002. nisu pokazale nikakve efekte homeopatskih preparata. Uprkos opiranju citalaca da procitaju nesto o ovome, oni zainteresovani to mogu da urade u prilicno razumljivom pregledu ove materije na Wikipediji.

Neke klinike koriste oralni ili podjezicni put da se unese hCG, kao zamenu za skuplje i manje tolerantne injekcije. Najglasniji praktikanti tvrde da prate trening Dr.Trudy Vogta iz klinike Bellevue Klinik (Cirih, Svajcarska). Dr. Vogt je drzala kliniku kao plasticni hirurg, ubacivajuci plan hCG dijete Dr. Simeonsa u svoju predoperativnu praksu, pre lipoplastije. Ona je objavila brojne clanke koji su opisivali njenu kombinovanu upotrebu hCG –a za mrsavljenje sa lipektomijom ili liposukcijom. Njena opazanja na preko 6000 pacijenata su potvrdila njenu efikasnost hCG –a za mrsavljenje, pre ili tokom hiruskog tretmana gojaznosti.

Dr. Vogt je trenirala brojne lekare, a neki od njih su ucili njen hCG protokol. Medju njima je bio Dr. Belluscio, koji je vodeci autor clanka pod naslovom „Utilty of an Oral Presentation of hCG for the Managment of Obesity: A double-blinded Study“, koji je objavljen u The Original Internist. Ovaj casopis se ne moze naci u pretragama National Center for Biotehnology Information-a, koji ukljucuje i PubMed. Ova studija se koristi da bi se podrzalo koriscenje oralnog hCG –a (ne homeopatskog vec farmakoloskog hCG ). Medjutim, pitanje je da li su bila prisutna klinicki znacajna otkrica i da li je oralna administracija uopste efektivna. Samo su nekoliko referenci na internetu pokazale statisticki vece smanjenje debljine; ukupan gubitak telesne tezine i procenat telesne masti bio je isti sa i bez hCG –a . sto je jos vaznije, hCG nikad nije ni uocen kod kandidata koji su primali hCG oralno. Dr. Belluscio takodje tvrdi da receptori za hCG nisu prisutni kod adipocita (masnih celija), uprkos publikaciji od preko dve godine ranije koja navodi suprotno.

Postoje mnogi, mnogi inteligentni ljudi, koji su ili tretirani ranije ili su sada na hCG u kombinaciji sa niskokaloricnom dijetom. Kada je prisutno ogromno profesionalno interesovanje i licni entuzijazam, on podrzava odrzavanje otvorenog uma. Svakako, hCG ima delovanja koja bi mogla pomoci kod mrsavljenja. On moze da vrati endoktini sistem u pocetno stanje, ponovnom kalibracijom ose hipotalamusa-hipofiza, kao sto je naveo Dr. Simeons; moze da pomaze u stvaranju gonadnog steroidnog hormona (estradiol i progestron kod zena, testosteron kod muskaraca); moze da pomogne u lipolizi, kao sto je predvidela Dr. Vogt ; moze da radi tako sto povecava broj masnih celija i tako smanji metabolicku deformaciju hipertroficnih masnih celija. Koji god da je mehanizam, on ostaje dokazan kroz nauku.

Klinicka opservacija je vredan alat. Bez obzira, mora se biti oprezan kod reklamiranja i obecanja, narocito kad se tretiraju stanja koja mnoge ostavljaju emocionalno ranjivim. Cak i Dr. Simeonsov protokol se nije odupirao pokusajima da se ponove nalazi, kao i istrage u homeopatiji. Medjutim, sa uvazavanjem prema zelji da se kontrolise tezina, izgled i zdravlje, koje muci mnoge ljude, moze se ostati otvoren prema potencijalu za hCG da poboljsa podlozna stanja, koja se javljaju u onome sto Dr. Simeons naziva sbnormalna masnoca. Ako neko zeli da krene sa mrsavljenjem pomocu hCG, on se mora obratiti samo licenciranom fizijatru, koji prati Dr. Simeonsov protokol, dok se ne dokaze neki drugi bolji metod.

Kada ovo kazemo, oni koji su citali Pounds&Inches: A New Approach to Obesity, koji je dostupan na brojnim websajtovima u svojoj celosti, mogu da se sa ovim ne sloze. Dr. Simeonsov tekst je skoro kao neki srednjovekovni alhemicarski vodic, a njegova stanovista se mogu napisati sa nekoliko tacaka. Takodje njegovo cvrsto drzanje za hemiju i psihologiju hCG –a ce izgledati primamljivo onima koji imaju obrazovanje u medicini. Neki mozda traze neke pozitivne komentare ili bilo kakvu podrsku za vec donesenu odluku ili izbor koji razmatraju. Ne postoji dovoljno dokaza da se podrzi upotreba hCG –a za ubrzanje gubitka masti ili smanjenje „abnormalne“ masnoce.

Pod nadzorom fizijatra hCG je relativno bezopasan hormon u preporucenim dozama. Ako podrzava neciju sposobnost da promeni zivotne navike koje su vitalne za mrsavljenje (smanjenje kalorija, fizicka aktivnost), onda postoji vrednost u tome. Mozda se moze uociti da hCG ima stimulatorni efekat na pre-adipocite, povecavajuci broj masnih celija. Ovo moze biti pozitivno jer povecava koncentaciju adipokina/hormona leptina. Leptin se pokazao da smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pospesuje mrsavljenje kod onih koji su osetljivi na njegov signal. Mnogi gojazni ljudi su ustvari otporni na leptin; bilo bi interesantno videti da li hCG povecava osetljivost na leptin kod gojaznih. To bi bila dobra strana hCG –a sa stanovista nauke.

SIMEONSOVA HCG ADMINISTRACIJA I RASPORED DIJETE



Dr. Simeons je zahtevao da pacijenti provedu odredjeno vreme kao inpacijenti, osim ako nisu ubedjeni da mogu da prate dijetu. Prva tri dana na hCG dijeti se provode jeduci koliko god je moguce bogate hrane. Oni koji su vec na striktnoj dijeti kada su otpoceli ovaj program, jeli su koliko god bogate hrane su mogli u toku nekoliko dana terapije lekovima, tako da telo nije gladovalo-sto je omogucilo mast iz „abnormalnih“ skladista da se otpusti.

DIJETA



DORUCAK:

Caj ili kafa u neogranicenoj kolicini, bez secera. Jedna kasicica mleka je dozvoljena u toku 24 casa. Saharin i stevia se mogu koristiti.

RUCAK:

1.100grama teletine, govedine, pilecih grudi, sveze bele ribe, jastog, krabe ili skampi. Sva vidljiva mast se mora pazljivo otkloniti pre kuvanja i meso se mora meriti sirovo. Mora biti kuvano ili grilovano bez dodatne masti. Losos, tuna, jegulja, haringa, susena riba nije dozvoljena. Pilece grudi moraju biti uklonjene sa ptice.

2. dozvoljena je samo jedna vrsta povrca, i to: spanac, blitva, radič, zelena salata, paradajz, celer, mirodjija, luk, rotkvice, krastavci, asparagus, kupus.

3. jedan grisin ili tost.

4. jabuka, narandza ili saka jagoda ili polovina grejpfruta.

VECERA:

Ista cetiri izbora kao i za rucak.

Sok od jednog limuna dnevno je dozvoljen za sve svrhe. So, biber, sirce, senf, beli luk, bosiljak, persun, majoran, majcina dusica, itd. Se mogu korisriti –ali ne i ulje, puter i premazi.

Caj, kafa, obicna voda ili mineralna voda su jedina pica koja se dozvoljavaju, ali se ne mogu uzimati u neogranicenoj kolicini u bilo koje vreme. Pacijent bi trebalo da pije oko dve litre ovih tecnosti dnevno. Mnogi pacijenti se plase da piju toliko mnogo, jer imaju strah da ce ih ovo naterati da zadrze vise vode. Ovo je pogresan stav jer je telo vise sklono cuvanju vode kada unos opadne ispod normalnih potreba.

Voce i rgisini se mogu jesti izmedju obroka kao uzina umesto da se jedu sa ruckom ili vecerom, ali ne mogu se jesti vise od cetiri navedene stvari za rucak ili veceru od jednom.

HCG RASPORED



hCG se injektira intermuskulaturno kada se prate Simeonsova uputstva. Vecina sadasnjih planova preporucuje potkozna ubrizgavanja, sto je lakse pacijentima da istolerisu. Medjutim, Simeons je bio izricit protiv potkoznog ubrizgavanja u jednom od onoh pisama uredniku casopisa American Journal of Clinical Nutrition.

Upotreba hCG –a se bazira na osnovu toga kolika je planirana tezina koja se zeli izgubiti. Za one koji zele da oslabe 8 kilograma, ubrizgava se 125 IU (u razmaku od 24 casa) u periodu od 23 dana. Oni koji zele da oslabe vise od ovoga se moraju ovome prilagoditi. Moze se izgubiti do 15 kilograma koristeci do 40 injekcija, ali jedan dan nedeljno (uvek isti) mora biti pauze, da bi se izbegao, ono sto dr. Simeons naziva, imunitet na hCG . oni koji zele da oslabe vise od 15 kilograma, moraju da naprave pauzu od 6 nedelja pre nego sto ponovo otpocnu da uzimaju hCG po istom programu. Svaki naredni ciklus uzimanja hCG zahteva duze periode pauze pre ponovnog otpocinjanja. Upotreba vecih doza se ne preporucuje od strane Simeonsa, i veruje se da ustvari ne deluje dobro za mrsavljenje.

Zenama se ne preporucuje da uzimaju hCG u ciklusu menstruacije.

(MD , septembar, oktobar, decembar 2011)

ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI

www.ogistra-nutrition-shop.com/

Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.



Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.

Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.214 seconds