ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: NUS POJAVE PRI KORISCENJU NEDOZVOLJENIH SREDSTAVA

NUS POJAVE PRI KORISCENJU NEDOZVOLJENIH SREDSTAVA 12 years 3 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
NAPOMENA REDAKCIJE:SVRHA OVE RUBRIKE JE DA CITAOCE INFORMISE O OVOJ SVE POPULARNIJOJ TEMI.TEKSTOVE U OVOJ RUBRICI NEMOJTE SHVATATI KAO SAVET ILI UPUTSTVO ZA KORISCENJE I OBAVEZNO SE KONSULTUJTE SA LEKAROM PRE KORISTENJA BILO KOJEG LEKA.CILJ NAM JE DA VAS EDUKUJEMO U SARADNJI SA ANTI DOPING AGENCIJOM!!!

NUS POJAVE PRI KORISCENJU NEDOZVOLJENIH SREDSTAVA

Delovanje testosterona i njegovih derivata moze biti korisno,ali u isto vreme i stetno za telo.Kao pozitivne efekte izdvajamo rast misicne mase,povecan broj crvenih krvnih zrnaca,poboljsan imunitet i opste stanje organizma.Sa druge strane imamo i pojacano stvaranje masnoca u kozi,dlakavost,ginekomastija,hipertrofija prostate,ostecenja jetre i poremecaj metabolizma holesterola.Da li ce se ove nus pojave u organizmu pojaviti i u kojoj meri zavisi od nekoliko faktora,a pre svega od genetske predispozicije,vrste preparata,doze i duzine terapije.
U daljem tekstu cemo opisati najcesce nus pojave koje se javljaju prilikom koriscenja nedozvoljenih sredstava.
AKNE
Mogu biti jedan od najociglenijih znakova upotrebe anabolika.Njihovo nastajanje je usko povezano sa lojnim zlezdama koje se nalaze svugde na kozi.Ove zlezde proizvode sebum,masnu supstancu koja sadrzi trigliceride,slobodne masne kiseline,estere voska i holesterol.Kod preterane proizvodnje dolazi do nakupljanja mrtvih celija koje zatvaraju pore tako da koza ne moze da dise.U tom trenutku bakterije koje se inace nalaze na kozi prodiru u kozu i stvaraju upalnu infekciju.Ukoliko se ne lece akne mogu ostaviti trajne oziljke na kozi.
GINEKOMASTIJA
Oznacava poremecaj prilikom kojeg kod muskaraca grudi rastu kao kod zene.Poremecaj nastaje zbog prevelike kolicine estrogena koji se nakuplja u organizmu,usled aromatizacije testosterona u estrogen.Suvisni estrogen deluje na receptore koji se nalaze u i ispod bradavica i izaziva naticanje postojeceg tkiva.Za mnoge koji su skloni ovom poremecaju primena antiestrogena je obavezna.
VIRILIZACIJA
Lekovi o kojima ovde govorimo su sinteticke verzije muskog polnog hormona.Upravo iz tog razloga posledice na zenski organizam mogu biti vise nego dramaticne.Ovaj fenomen podrazumeva povecanje klitorisa,produbljivanje glasa,pojacanu maljavost,akne,poremecaj menstrualnog ciklusa itd.
AGRESIVNO PONASANJE I DEPRESIJA
Hipotalamus,hipofiza i druge mozdane regije su izuzetno bogate androgenim receptorima,a to znaci da su itekako podlozne dejstvu anabolika.Steroidi osim sto izazivaju pojacano lucenje neurotransmitera imaju sposobnost da selektivno nadrazuju centre u mozgu koji su zaduzeni za agresivne reakcije.Kontrolisana agresija na treningu je od velike pomoci sportistima,ali cesto puta kontrolisana agresija moze preci u nekontrolisanu.Ovaj efekat ce svakako biti cesci u slucaju osobe cija licnost vec poseduje agresivne karakteristike.
PROMENE U ZGRUSAVANJU KRVI
Upotreba anabolikaznatno produzava protrombinsko vreme,sto znaci da ce krvi trebati vise vremena da se zgrusa.U normalnim situacijama to ne predstavlja nikakav ozbiljan problem,ali prilikom nesrece ili hitne operacije ovaj problem moze postati vrlo ozbiljan.
OSTECENJA KARDIOVASKULARNOG SISTEMA
Opste je poznato da anabolicki steroidi menjaju metabolizam holesterola i povecavaju „los“,a smanjuju „dobar“ holesterol.Ovaj efekat naravno dosta zavisi od preparata koji se koriste,ali treba reci da testosteron u manjim dozama deluje povoljno na holesterol kao i oxandrolon,dok je winstrol pravi ubica dobrog holesterola.
OPTERECENJE I OSTECENJE JETRE
Anabolici steroidi ne izazivaju ostecenje jetre,ali da bi mogli da se primenjuju oralno potrebno im je dodati 17 alfa alkalnu grupu koja stiti steroide od brzog preradjivanja u jetri.Na zalost,upravo ovo jedinjenje je odgovorno za ostecenje jetre.Najtoksicniji preparati su oralni i to metiltestesteron,halotestin,anadrol i dijanabol u vecim dozama.
VISOK KRVNI PRITISAK
Cesta posledica uzimanja jakih androgena kao sto su testosteron,anadrol,dianabol,itd.Oni se pretvaraju u estrogen koji uzrokuje nakupljanje soli i vode u telu sto povecava krvni pritisak.U ovakvom stanju rizik od srcanog udara ili otkaza bubrega se visestruko povecava.Redovne kontrole su zato obavezne.
SMETNJE U RASTU
Mnogi anabolicki steroidi mogu omesti rast i razvoj mlade osobe koja ih koristi pre ili u vreme puberteta.Njihovo dejstvo moze zaustaviti hipofizu u proizvodnji hormona rasta i izazvati prevremeno okostavanje.Glavni krivac za ovu pojavu je zapravo estrogen koji se stvara putem aromatizacije.Anabolici koji nemaju sposobnost aromatizacije mogu kod dece podstaci i pospesiti rast.
ATROFIJA TESTISA
Prilikom upotrebe anabolika dolazi neizbezno do smanjenja testisa jer se telo uvek trudi da odrzi ravnotezu pa na povecanu kolicinu egzogenog hormona smanjuje lucenje endogenog.Na svu srecu ova pojava je reverzibilna i nakon prestanka koriscenja anabolika testisi se vracaju na normalnu velicinu.Medjutim u koliko se ovi preparati koriste u pubertetu vrlo je verovatno da ce promene na testisima ostati trajne sa vrlo mogucim sterilitetom.
ZAKLJUCAK
Ako see uzmu u obzir sve navedene nus pojave uzimanje ovih lekova svakako nije naivna stvar,ali ukoliko je neko odlucio da ih koristi tesko da ce ga bilo ko odgovoriti od toga.Nas savet je da se najpre dobro informisete pre nego sto probate bilo kakav eksperiment.Jos jedan savet je da nikako ne pokusavate da koristite ove preparate pre navrsene 25 godine zivota.Sportsi rezultat nije iskljuciva posledica upotrebe nedozvoljenih sredstava vec napornog treninga,ishrane,odmora,i mnostva drugih faktora.Tek kada ispunite sve ove uslove i dostignete svoj maksimum mozete razmisliti o upotrebi ovih preparata.


(X-)-FITNESS broj 10

ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI

www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php


Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%
Prilozi:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.132 seconds