ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: LEUCIN-Anabolicki aktivator br.1 part 2

LEUCIN-Anabolicki aktivator br.1 part 2 12 years 2 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
2.deo

Najvaznije iz prvog dela:



*Iako se proteinski suplementi danas koriste masovnije nego ikada, mnogi ne znaju da su samo esencijalne amino kiseline potrebne za povecanje stope sinteze misicnih proteina.



*Za optimalni anabolizam, proteine ili amino kiseline treba uzimati pre i posle treninga.



*BCAA sadrze minimalan broj kalorija, metabolisu se striktno u misicima i imaju visoko anabolicko dejstvo; zato su one najvaznije-bilo da zelite da dodate misice, bilo da ste na dijeti za skidanje kilograma.



*Leucin je najvazniji od tri BCAA; ugradnja leucina u misice ima mnogo veci efekat nego bilo koja druga amino kiselina.



Sledi nastavak price



BCAA/ LEUCIN I INSULIN-MOCNA ANABOLICKA KOMBINACIJA



Pokazuje se da leucin regulise energetski status celije i intracelularne (unutracelijske) koncentracije vise razlicitih faktora rasta. 21 BCAA i leucin dospevaju u krvotok i odatle u misice u punoj kolicini koja je uneta ishranom (bez gubitka u crevima i jetri kao kod mnogih drugih amino kiselina).



Leucin iz suplemenata omogucava misicima maksimalnu sintezu proteina i anabolicki oporavak. 23,24 Inzulin i amino kiseline su potrebne za stvaranje sinergistickog efekta, koji ce proizvesti anabolicko okruzenje u misicima. Ispitivano je kakvo anabolicko dejstvo inzulin ima sam za sebe, i kada je u sadejstvu sa amino kiselinama. Pronadjeno je da inzulin sam za sebe u misicima deluje anti-katabolicki, tako sto koci razgradnju proteina, dok kombinacija amino kiseline plus inzulin znacajno stimulise sintezu proteina (deluje anabolicki) i smanjuje razgradnju misicnih proteina ( deluje anti-katabolicki). Dakle, imamo sinergisticko sadejstvo izmedju inzulina i amino kiselina. Zato je tako vazno da se pre, tokom i posle treninga uzima napitak sa ugljenim hidratima i proteinima/amino kiselinama.



Jedan od problema koje su istrazivaci otkrili pokusavajuci da identifikuju mehanizam kojim leucin povecava sintezu proteina, je to sto leucin moze stimulisati oslobadjanje inzulina, pa su neki posumnjali mozda da je inzulin a ne leucin, ubrzao sintezu proteina. Ali, onda je pokazano da nakon uzimanja BCAA ne dolazi ni do kakvog znacajnog povecavanja arterijskih nivoa inzulina. To ukazuje da leucin bez prisustva inzulina direktno utice na brzinu sinteze misicnih proteina. 31 Sve u svemu, istrazivanja sugerisu da leucin podstice sintezu proteina u skeletnim misicima – i kroz inzulinski zavisne i kroz inzulinski nezavisne mehanizme.



Periodi bez hrane i smanjenje kalorijskog unosa povecavaju stopu pojavljivanja leucina u krvi, sto ukazuje na razgradnju telesnih proteina. Povcanje pojavljivanja leucina je u vezi sa padom inzulina, jer kad je inzulin prisutan on normalno koci razlaganje proteina. Osim toga, gladovanje povecava hormon glukagon; to je hormon cije je dejstvo suprotno inzulinu i ima katabolicko dejstvo na leucin. 8 U skeletnim misicima, izlaganje glukokortikoidima (kao sto je kortizol) usporava sintezu proteina. Medjutim, oralno uzimanje inzulina je ponistilo i cak obrnuto katabolicki efekat deksametazona, i to u roku od jedan sat nakon uzimanja.28



PUMPA I LEUCIN POVECAVAJU STOPU SINTEZE PROTEINA



Dakle, na koji nacin vezbanje ubrzava sintezu proteina? Dotok krvi (a time i priliv amino kiselina) u vezbane misice je tokom treninga jako povecan, i istovremeno gubitak amino kiselina u crevima je manji. Zato je uzimanje BCAA ili leucina pre trteninga sustinski vazno za stvaranje anabolickog odgovora na trening. U animalnim studijama BCAA (ukljucujuci leucin) jako zavise od protoka krvi u misice tokom treninga, sto ukazuje da uzimanje leucina ili BCAA pre treninga snazno ubrzava sintezu misicnih proteina, usled povecanog dotoka krvi u misice. Jedna nedavna studija prijavila je sledece: nakon infuzije inzulina, na osnovu promena dotoka krvi u misice i promena raspolozivosti amino kiselina mogle su se dobro predvideti promene sinteze misicnih proteina, dok koncentracija i dotok inzulina nisu bili posebno dobar predskazatelj. 33 Pomenute studije zajedno sugerisu da leucin, zajedno sa povecanim protokom krvi, znacajno povecava stopusinteze proteina.



LEUCIN POVECAVA mTOR I UKUPNI ANABOLIZAM



Osim sto je substrat (materijal) za sintezu novih proteina, leucin ima vise uloga u metabolizmu. Potencijal leucina da utice na sintezu proteina, inzulinsku signalizaciju i proizvodnju alanina i glutamina, zavisi od unosa ishranom i suplementacijom, i od povecanja koncentracije leucina u skeletnim misicima. 35, 36 Kad je rec o anabolickoj aktivnosti, leucin je toliko superioran u odnosu na druge amino kiseline, da se na njega slobodno moze primeniti slogan iz filma „Highlander“: moze biti samo jedan!



Leucin ubrzava sintezu proteina vise nego bilo koja druga amino kiselina. Osim toga, nedavna studija prijavila je da dodavanje leucina proteinskom suplementu nakon treninga sa tegovima, dovodi do vece sinteze proteina nego kad se taj isti proteinski suplement uzme sam za sebe. 30



Sada se zna da leucin stimulise sintezu proteina kroz signalne puteve koji ukljucuju mTOR.10,11 mTOR je glavni regulator misicnog rasta (velicine i deljenje celija), koji tu funkciju obavlja tako sto prati raspolozivost amino kiselina i celijske nivoe energije. 25 Smatra se da mTOR sluzi kao senzor ATP-a. Izgleda da mTOR ima vazne efekte na stimulaciju raznih signala rasta, rezultirajuci povecanjem sinteze proteina. Trening sa opterecenjem, amino kiseline, ili kombinacija ta dva, poznati su regulatori mTOR-a. Kad se BCAA daju ispitanicima tokom i posle treninga nozne ekstenzije, u periodu oporavka dolazi do povecanja mTOR-a.29 Tacan mehanizam kojim mTOR regulise misicnu hipertrofiju nije poznat. Zanimljivo, IGF1- zavisna misicna hipertrofija istovremeno zavisi i od mTOR puta. Pokazano je da, ako se mTOR pomocu medikamenata ukoci, tada ni inzulin, ni amino kiseline, ni trtening sa opterecenjem nece izazvati povecanje stope sinteze proteina.26 Ukupno gledano, raspolozivi dokazi snazno ukazuju da mTOR igra kljucnu ulogu u kontroli rasta misicnih celija.



LEUCIN ZA SMANJENJE APETITA I ODRZANJE ANABOLICKOG OKRUZENJA



mTOR se ne nalazi samo u misicima, vec i u oblastima mozga koje regulisu unos hrane. Pocetna istrazivanja pokazuju da davanje leucina rezultira smanjenjem apetita. U vise drugih eksperimenata, leucin je smanio unos hrane.



Zanimljivo, unos valina (takodje jedna od tri BCAA) nije pokazao uticaj na unos hrane, i nije stimulisao mTOR aktivnost u oblastima mozga koji regulisu unos hrane.34 Sada se zna da leucin interaguje sa inzulin-signalnim putem, sa vidljivom modulacijom signala za kontrolu sinteze proteina, rezultirajuci ocuvanjem misicnih proteina u periodu smanjenog energetskog, tj.kalorijskog unosa.



Oralno uzimanje 2,5 grama leucina stimulise sintezu misicnih proteina nakon vezbanja ili nakon nocnog perioda bez hrane. 23,37 Ove studije podrzavaju ulogu leucina kao kljucne amino kiseline za obrtanje katabolizma. Dva eksperimenta na temu skidanja tezine, dizajnirana su tako da se obezbedi po 10 grama leucina dnevno ( ukupno 125 grama proteina iz ishrane) sa najmanje 2,5 grama leucina svakom od obroka. U poredjenju sa koji su sledili zvanicnu americku USDA piramidu ishrane, ispitanici su na ishrani bogatoj proteinima izgubili su vise tezine, i pri tom gubitku tezine imali su efikasnije popravljane telesne kompozicije (odnos ciste i masne telesne mase). 39 To znaci da konzumiranje ishrane bogate proteinima rezultira vecin gubitkom telesnih masti i manjim gubitkom cistog misicnog tkiva, sto je u saglasju sa sposobnoscu leucina da stedi telesne proteine. Moze se pretpostaviti da, ako se atleta tipa snage sprema za takmicenje, tada dodavanje nekoliko grama leucina njegovoj ishrani moze smanjiti apett, ali tako da se i pored smanjenog unosa hrane odrzi anabolicko okruzenje ( tj.da ne dodje do pada anabolickih hormona).



STA JE NAJVAZNIJE



*leucin ima mnogo jaci efekat na sintezu misicnih proteina nego ugljeni hidrati i neesencijalne amino kiseline. Medjutim, kombinovanje leucina sa ugljenim hidratima daje nadodajuci anabolicki efekat, proizvodeci maksimalno visoke stope sinteze proteina tokom oporavka.



*uzimanje leucina i esencijalnih kiselina pre treninga snazno ubrzava sintezu misicnih proteina, usled povecanog dotoka krvi u misice tokom teninga.



*BCAA i pre svega leucin imaju snazna anabolicka dejstva, tako sto povecavaju aktivnost anabolickog mTOR signalnog puta.



*leucin moze smanjiti apetit i unos hrane. Takodje, leucin pomaze ocuvanje nivoa anabolickih hormona i misicnog tkiva pri smanjenom kaloriskom unosu.



*povecan unos leucina usporava gubitak misicnog tkiva do kog prirodno dolazi tokom starenja.



LEUCIN PROTIV STARENJA



Starenje se povezuje sa smanjenjem misicne mase, uz smanjenje nivoa anabolickih hormona. Uz to, dolazi i do smanjenja proteinske sinteze (takozvana anabolicka rezistencija), koja se manifestuje kroz smanjenu osetljivost i reaktivnost proteinske sinteze u misicima ( i kod pacova i kod ljudi).



Nedavna studija ispitivala je mladje pacove (od 8 meseci) i starije pacove (22 meseca), utvrdivsi da su stope razgradnje proteina vece kod starijih pacova. Ali, kad se stariji pacovi stave na ishranu kojoj je dodato 5 % leucina, tada dolazi do podmladjivanja i preporoda misica i kocenja razgradnje proteina slicno kakvo postoji kod mladjih pacova. 12 Otuda, izgleda da je starenje povezano sa smanjenjem leucinom izazvane stimulacije sinteze misicnih proteina. Kad se starijim zivotinjama da obrok sa velikom dozom suplemenata leucina, ne samo da dolazi do obnavljanja znacajne stimulacije misicne proteinske sinteze, nego ce efekat potrajati 10 dana. 30 To znaci da dugorocna primena visoko-leucinskih rezima ishrane moze smanjiti gubitak misicnih proteina tokom starenja.



(MAXX, godina 2008. broj 7)





ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i DODATAKA ISHRANI


www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php

Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%
Prilozi:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.415 seconds