ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: KOLIKO ZNATE O MRTVOM DIZANJU?

KOLIKO ZNATE O MRTVOM DIZANJU? 12 years 3 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
Neznanje jednostavno znači da ne znate. Neznanje najverovatnije jeste vaša krivica jer ste propustili da se informišete. Ovo još više, s obzirom na dostupnost informacija u svetu u kojem živimo. Međutim, u jednačinu treba ubaciti još jedan podatak: ogroman broj dostupnih informacija jeste netačan! Ali, ono što možete učiniti jeste da kroz proces učenja, informisanja formirate svoje mišljenje, sami zaključite šta bi moglo biti tačno, šta ne. Ukoliko ste zainteresovani za neku temu, tim pre. Biće vam drago da trud i vreme potrošite na učenje o temi koja vas zanima.

Uzmimo za primer mrtvo dizanje. Jedna od najosnovnijih, najpoznatijih, najprostijih vežbi u svetu fitnesa i bodibildinga.

Stanete ispred šipke, razmak nogu u širini ramena, sagnete se dok ne uhvatite šipku obema rukama, blago savijete kolena i dižete se gore dok ponovo ne dođete u potpuno uspravan položaj. Vidite o čemu vam govorimo: jedna rečenica opisuje celu vežbu. Ali, iako se vežba da lako opisati, to ne znači da ne treba znati neke važne detalje. Ukoliko je instruktor kvalitetan, možete ih čuti od njega. Jedna kvalitetna rečenica bogata informacijama uz vašu doslednu primenu može maksimizovati efekte koje ova poznata vežba nosi u sebi. Hajde sada da postepeno prođemo kroz ceo pokret ove vežbe i vidimo šta možemo naučiti.

ŠIRINA STOPALA

Spoljni deo stopala treba da bude u liniji sa vašim kukom. To omogućava da ’’gurate pod’’ bez rasipanja sile koju stvarate do kojeg može doći ukoliko su stopala postavljena preširoko (sumo stav. Sumo stav sa druge strane je značajan kada želimo da stimulišemo unutrašnji deo butine, ali ovde ne govorimo o butinama).

PRSTI

Poželjno je da prsti stopala budu blago okrenuti spolja. Takav položaj omogućava da butine ne predstavljaju prepreku za stomak prilikom spuštanja, uključujući istovremeno mišiće prepona i spoljnih rotatora u pokret vežbe.

POLOŽAJ ŠIPKE

Neka šipka bude udaljena od vaših cevanica oko 2-3 centimetra. To će je dovesti u položaj tačno iznad sredine vašeg stopala, tačno tamo gde šipka treba da bude. Upravo je to deo stopala koji će biti zadužen za stabilizaciju prilikom podizanja šipke do uspravnog položaja. Ono što treba istaći jeste da šipka za sve vreme izvođenja pokreta treba da ostane iznad srednjeg dela stopala, tj. da putuje u jednoj relativno pravoj vertikalnoj liniji.

HVAT

Hvat treba da bude takav da omogući što kraću putanju šipke do završnog položaja, a ovo znači da će ruke biti postavljenje paralelno jedna drugoj kada uhvatite šipku. Ovo znači da će te šipku uhvatiti na najbližem mestu vašim nogama, ali da se ruke i noge ne dodiruju. Drugim rečima, vaše ruke odgovaraju najširoj liniji vašeg stava.
Mnogi prave grešku, zauzimajući preširok stav i samim tim preširok hvat. Većina iskusnijih dizača tegova hvata uže. Dok stavljate ruke na šipku ne pomerajte je, jer je ona upravo tamo gde treba da bude (iznad srednjeg dela stopala).

PRIPREMA ZA POVLAČENJE

Još uvek niste savili kolena, ali sada to treba da uradite dok cevanice ne dotaknu šipku. Ovo postavlja cevanice blago napred kako bi šipka ostala iznad srednjeg dela stopala a istovremeno dodirnula cevanice. Ukoliko spustite kukove, kolena će gurnuti šipku sa njene idealne pozicije. Dakle, ne spuštajte kukove.
I zapamtite, ne pomerajte šipku.

Neposredno pošto dodirnete šipku, savijte kolena blago napred. Ovo će omogućiti aktivaciju mišića prepona kao i bočnih mišića abdomena prilikom pokreta vežbe. Ukoliko ste krupni, lakše ćete doći do šipke ukoliko budite ne smetaju stomaku. Upravo ovo omogućavaju blago savijena kolena.

ZATEGNUTE GRUDI ZA PRIPREMU LEĐA

sada dolazi najvažniji deo. Zaategnite grudi kako biste pripremili leđa za povlačenje. Ne spuštajte kukove. Neka ostanu u istom položaju kao i nakon hvatanja šipke. Učvrstite leđa, neka budu u relativno pravoj liniji. Nespuštanje kukova jeste teško izvesti, jer se odvija prava borba za kontrolu između zadnjih loža i leđa, a leđa moraju pobediti. Može delovati čudno u nekoliko prvih ponavljanja, ali kako vreme ide postaće lakše. Nezavisno od toga, zatezanje grudi, tj. skupljanje lopatica ostaje veoma bitan i za izvođenje težak detalj.

MRTVO DIZANJE NIJE ČUČANJ

Morate shvatiti ovo: nije poenta raditi čučanj kada vam program govori da je mrtvo dizanje u pitanju. Kada su u pitanju veće težine, vrlo lako može doći do spuštanja kukova, ali ono što stvarno treba da se desi je ovo: šipka će se vratiti iznad srednjeg stopala, kukovi se neće spuštati, ramena će biti ispred šipke, šipka putuje u vertikalnoj liniji svaki put!

Toplo preporučujemo da odgledate nekoliko video snimaka na internetu u kojima profesionalni dizači izvode ovu vežbu. Obratite pažnju na detalje koje smo do sada izneli. Videćete položaj šipke u odnosu na stopala i cevanice, položaj ruku, kukova, videćete kako neposredno pred dizanje vežbač zateže grudi, tj. skuplja lopatice kako bi leđa doveo u savršen položaj za dizanje

ZAVRŠNI DEO POKRETA

Sve što sada ostaje jeste povlačenje šipke sve dok ne dođete u uspravan položaj. Opet napominjemo: zamislite vertikalnu liniju koju šipka mora preći i vucite je po njoj. Ukoliko dopustite da šipka ode napred odmah iznad kolena, to znači da nije više iznad srednjeg dela stopala, što dalje znači lošu stabilizaciju. Sa druge strane, ukoliko ste sve uradili kako treba, složićete se da položaj tela jeste prilično dobar za izvođenje vežbe.

BEZ ODSKAKANJA ŠIPKE OD PODA

Sada je naravno ostalo ’’samo’’ da vučete šipku sve dok leđa ne dođu u uspravam položaj. Ovo zahteva aktivaciju mišića lumbalnog sektora koji se na pravi način razvijaju upravo kroz mrtvo dizanje. Sigurno ste primeteli kako neki vežbači u teretani dozvoljavaju da im šipka odskoči od poda prilikom spuštanja.

Nemojte da to bude slučaj sa vama. Odgovorni među vama to neće uraditi kako ne bi nešto slomili u teretani. Oni informisani znaju da ukoliko težinu ne dižete snagom mišića, onda ih i ne trenirate. Razlog zašto ne treba dozvoliti odskakanje šipke od poda se lako nameće.

Mišići lumbalnog sektora jesu odgovorni za učvršćivanje kičme tokom ekstenzije. Ukoliko njihovu ulogu niste primenili na mrtvo dizanje, jedna od najprostijih vežbi za vas postaje viša matematika.

Budimo realni: puštate da šipka odskoči kako biste na lakši način odradili više ponavljanja.

Bacite sve to u vodu, ojačajte donja leđa kako bi izdržala ravan položaj sve vreme pokreta. Čak i da je visok broj ponavljanja cilj, imperativ je ojačati donja leđa.

Može se desiti da pri spuštanju šipka blago krene napred. Ovo je obično zbog toga što tokom izvođenja pokreta šipka nije više iznad srednjeg stopala, ili zbog izdignutog đona vaših patika. Verovatno ste stajali preblizu šipke sa leđima previše horizontalnim. Kako biste ispravili ovo prestanite da se oslanjate na prste, skoncentrišite se na guranje stopala od poda, umesto povlačenja šipke.

ZAKLJUČAK:

Mrtvo dizanje jeste vežba vrlo laka za pravilno izvođenje, uz prave informacije. Većina vežbača kojima ste skrenuli pažnju na pravilan pokret, reći će kako im novi pokret deluje kraće. Naravno, put koji šipka prelazi je otprilike isti, bez obzira na pravilan ili nepravilan pokret, osim ukoliko vam hvat nije preširok. Pa, u čemu je onda fora?

U vezi sa pokretom postoje dve stvari: vežbač i šipka. Ukoliko šipka prelazi skoro istu putanju tokom pokreta to onda znači da ona ne može biti uzrok ’’kraćeg’’ pokreta. Ostaje vežbač. Pravilan položaj tela tokom izvođenja vežbe smanjuje bespotrebne pokrete pred i u toku pokreta, povećavajući efikasnost vežbe.
Dakle, sada kada ste se detaljnije upoznali sa ovom vežbom, radite je pravilno, efikasno i sa većim težinama. Obično, prosta metoda je i najbolja.
Izvor: t-nation.com

ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i DODATAKA ISHRANI


www.ogistra-nutrition-shop.com/

Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%
Prilozi:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.178 seconds