ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: HIPERTENZIJA - POVISEN KRVNI PRITISAK

HIPERTENZIJA - POVISEN KRVNI PRITISAK 12 years 4 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
Arterijska hipertenzija je jedna od najcescih bolesti danasnjice. Pretpostavlja se da je jedna trecina odrasle populacije ima pritisak koji bi se mogao leciti, a ovaj procenat se menja po regijama u zavisnosti od nacina ishrsane, fizicke aktivnosti I zivotne dobi.

Verovatno da ne postoji osoba koja bar jednom u zivotu nije dozivela problem sa povisenim krvnim pritiskom, a dodatni problem prilikom lecenja hipertenzije predstavlja I dodatak da se terapija uzima nerdovno I vrlo cesto u nedovoljnim dozama . Drugi naziv koji se koristi za hipertenziju je I “tihi ubica”, jer je mozete imati godinama, a da to uopste ni ne znate. Dakle, kako se odredjuje hipertenzija? Arterijska hipertenzija je, po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, stanje u kome je sistolni (srcani ili gornji) pritisak povisen preko 140 mm/Hg, dok je dijastolni (venski ili donji) pritisak preko 90 mm/Hg. Ova definicija se odnosi na sve osobe koje su starije od 18 godina. Moze da se javi kao izolovana sistolna hipertenzija ali su najcesce povisena oba pritiska.

Kod hipertenzije najcesce (95% slucajeva) uzrok je nepoznat I tad govorimo o primarnoj ili esencijalnoj hipertenziji. U ostalih 5% slucajeva uzrok je sekundarna hipertenzija koja je posledica nekih drugih poremecaja ili bolesti, na primer feokromocitoma- tumora nadbubrezne zlezde, zatim bolesti bubrega, ali kao I uzimanja nekih drugih lekova, itd.

PRITISAK U ARTERIJAMA MOZE DA SE POVISI ZBOG:

-Velike arterije mogu za vreme zivota da izgube svoju prirodnu elasticnost I time da postanu krute. Zbog toga ne mogu da se sire kada srce zbog njih potiskuje krv, I to zatim dovodi do povecanog krvnog pritiska. Ovaj uzrok povisenog pritiska najcesce je prisutan kod strijih osoba koje imaju ukrucene ili arteriosklerotski promenjene vene, cija je unutrasnjost znatno suzena.

-Krvni pritisak se slicno povecava I kod vazokonstrikcije (stiskanja arterija) koje je najcesce hormonalnog ili stresnog porekla.

-Povecanje sveukupnog volumena krvi u cirkulaciji povecava krvni pritisak. Ovo se dogadja kod nekih obolenja bubrega, kada nisu sposobni da izluce dovoljnu kolicinu tecnosti iz tela, I tad postoji visak tecnosti u cirkulaciji koja je svojim volumenom preobilna I tako volumno pritiska zidove urednih vena povecavajuci pritisak.

Posledice hipertenzije su pogubne za citav niz organa I organskih sastava, zbog toga je od najvece vaznosti njeno pravovremeno otkrivanje, dok jos uvek nisu prouzrokovana ostecenja!

Vrlo cesto u pocetku nastanka hipertenzije je vrlo karakteristican izostanak simptoma povisenog krvnog pritiska. On se najcesce otkriva kada su izrazeni simptomi koji upucuju na vrlo visok skok pritiska, na promene I oscilacije pritiska ili posledice koje poviseni pritisak uzrokuje na drugim organima (oci, bubrezi, vene, srce, mozak).

Osobe koj koje imaju povisen krvni pritisak najcesce se jave doktoru kad osete glavobolju u potiljku, vrtoglavicu, umor, pospanost, sum ili zujanje u usima, nestabilnost pri hodu. Neki navode pomucenost vida, bolove u grudnom kosu, bolove u levoj strani vrata ili levoj ruci.

Mnogi ljudi sami sebi mere pritisak I tada dobijaju obicno nize I cudne vrednosti pritiska. Postoji I tzv.sindrom “belog mantila” koji se objasnjava cinjenicom da pacijenti imaju nesto visi pritisak u ordinaciji nego kod kuce.

EVO NEKOLIKO KATEGORIJA KRVNOG PRITISKA:

Normalan krvni pritisak:
-ispod 130 mm/Hg I ispod 85 mm/Hg

Visok normalni krvni pritisak:
-130-139/ 85-89 mm/Hg

Nivo 1- (blaga) hipertenzija:
-140-159 / 90-99

Nivo 2- (umerena) hipertenzija:
-160-179/ 100-119

Nivo 3- (teska) hipertenzija:
-180-209 / 110-119

Nivo 4 – (vrlo teska) hipertenzija:
-210 I vise/ 120 I vise


(X-FITNES, GODINA VIII, BROJ 56)

ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA i DODATAKA ISHRANI


www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php

Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%
Prilozi:
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.144 seconds