ponuda

FAVORIZUJTE VASA RAMENA by RONNIE COLEMAN

RONNIE COLEMANPise: Ronnie Coleman,5 puta Mr Olympia

Pitanje: Ne mogu da nateram svoje prednje deltoide da rastu,da li bi mogao da se skoncentrisem na prednje dizanje da bih nabacio masu na ramena?

Ovo je najcesce pitanje koje dobijam,pa evo I mog odgovora za sve one koji imaju ovakva interesovcanja.

Masivni prednji deltoidi ne dolaze samo kao rezultat treninga za ramena,vec kao I rewzultat treninga za grudi. Ovo mozda zvuci cudno,s obzirom das u prednji deltoidi deo ramenog kompleksa.

Medjutim, prednja glava deltoida,koja I cini prednji deo deltoida,radi pod uglom od devedest stepeni u odnosu na bocnu (lateralnu) glavu deltoida,tako da njena funkcija potpuno razlicita od drugih misica u sastavu deltoidne grupe.

Cinjenica da jedna misicna grupa ima koristi od treninga za neku drugu grupu ne bi trebalo da iznenadjuje. U skoro svakoj vezbi koju radite,mozete osetiti kako pomocni I stabilizujuci misici sadejstvuju misicima koji su glavna meta vezbe. Potrebno je da razumete ovaj concept,s obzirom da se on primenjuje na prednje deltoide.

Naprimer,prednje dizanje bucica ima svoje mesto u treningu,ali ne kao vezba za izgradnju mase.Prednje dizanje izoluje prednju glavu,omogucavajuci nam da stvorimo osecaj izgaranja I povecamo ispruganost,kao I da postignemo da nam prednje glave deltoida budu jasno izdvojene od lateralnih I od drugih misica u tom podrucju.
FAVORIZUJTE VASA RAMENAZa povecanje mase I punoce prednjih deltoida,treba ih trenirati vezbama koje primenjuju vecu kolicinu bazicne snage.Pocnite trening za ramena teskim potiscima,a prednje dizanje radite kao trecu ili cetvrtu vezbu.Tako cete I dalje imati punu korist od prednjeg dizanja,ali vam oni vise nece smanjivati snagu u vezbama koje su vaznije I efikasnije za izgradnju mase.

Ako zelite dati prioritet izgradnji mase prednjih deltoida,pogledajte split program I treninge koje preporucujem.Sledite ovaj program par meseci,koristite pravilnu formu izvodjenja vezbi,I napredak ce doci.

FAVORIZUJTE VASA RAMENA

TRENING ZA RAMENA (PRIORITET PREDNJIH DELTOIDA)

PONEDELJAK

VEZBE SERIJE PONAVLJANJA

Military pres dvorucnim tegom 4 8-12

Pitisak ispred glave na

Hammer masini 4 8-12

Prednje dizanje 4 10-12

Lateralno dizanje 3 10-12

CETVRTAK

Potisak ispred glave na

Hammer masini 4 10-12

Military press dvorucnim tegom 4 10-12

Prednje dizanje 4 10-12

Lateralno dizanje 3 10-12

Lateralno dizanje u pretklonu 4 10-12
FAVORIZUJTE VASA RAMENA

SPLIT PROGRAM(PRIORITET PREDNJIH DELTOIDA)

Ponedeljak ramena,ledja,biceps

Utorak noge

Sreda grudi,triceps

Cetvrtak ramena,ledja,biceps

Petak noge

Subota grudi ,triceps

Nedelja odmorAutor: Peđa Petrović

Casopis FLEX 1/2003

ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI

www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php