ponuda

Deca i tegovi

Deca i tegovi

Decenijama su lekari i drugi takozvani stručnjaci obeshrabrivali decu od dizanja tegova – zbog nečega što su oni smatrali da sprečava rast i suzbija koštanu hrskavicu. Uzimajući u obzir što sve deca rade, trče, penju se, skaču - obično s krovova i drveća – ta teorija baš i nije imala smisla. Sada istraživanja pokazuju da je opasnost treninga snage po mlade ipak bio neopravdan.

Prema SportsHealthJournal.org, poslednja istraživanja pokazuju da „učestvovanje u treningu snage pa čak i na kratko vreme u detinjstvu, a posebno u adolescenciji ne samo da poboljšava telesnu kompoziciju mlade osobe, nego diže samopouzdanje i popravlja krvnu sliku.

“Istraživanje ukazuje da sportisti predpubertetske dobi mogu povećati snagu i za 50% nakon osam do dvanaest nedelja pravilno izvedenog programa s tegovima. Takođe vrlo lako povećavaju gustoću kostiju i popravljaju telesnu kompoziciju, balans i profil lipida. Tako barem tvrde koautori mr.sc. Katherine Stabenow Dahab i mr.sc. Teri Metcalf McCambridge iz bolnice John Hopkins u Baltimoru.

Njihova preporuka? „Cilj bi trebao biti izvesti dve do tri vežbe po mišićnoj grupi. Najbolje bi bilo započeti s jednom do dve serije po vežbi sa šest do petnaest ponavljanja u svakoj seriji. Učesnici bi trebali odmarati jednu do tri minute između svake serije. Prikladna težina bi trebala omogućiti pravilno izvođenje vežbe, priuštiti nešto umora, ali ne i dovesti do potpune iscrpljenosti.“

Takođe kažu da je odrasli nadzor jedna vrlo bitna stavka kada se radi o dečjem uspehu. Deca, naročito dečaci, mogu vrlo često vođeni egom preceniti svoje mogućnosti, preterati s težinama, pogrešno izvesti vežbu i na kraju se povrediti.

Međutim, Dahab zaključuje: „Zdravstvene blagodati treninga snage uveliko nadilaze potencijalne rizike. Trening snage, kada se pravilno izvede, može povećati dečju snagu i ukupno zdravlje kao i kod svih adolescenata bilo kakvih sportskih veština. To je posebno važno u današnjoj nauci gde broj gojazne dece iz dana u dan postaje sve veći.“

Vreme je da deca iz ruku bace džojstike, maknu se od televizora i računara,pohitaju u teretanu, uzmu tegove i naprave nešto za sebe, svoje zdravlje i svoje roditelje!

izvor: building-body.com