ponuda

Celulit

celulitCelulit je sacinjen od vezivnog tkiva I masnoca koje pritiskaju to vezivno tkivo pa taj process kao rezultat ima pojavu celulita.

Celulit je kozmeticki,dermatoloski I estetski neprihvatljiv problem velikog broja zena. Procenjuje se da 85-98% zena preko 20 godina ima neki steepen celulita. Celulitom je zahvacen bilo koji deo tela koji sadrzi subkutano mason tkivo,a najcesce su gluteo-femoralni predeo,noge I stomak.Na tim regijama tela broj masnih celija je I do 5 puta veci.

Ima karakteristican izgled pomorandzine kore,izgled duseka ili delom izmrvljenog sira. Iako nije specificno problem gojaznih zena,povecanje masnih naslaga povecava celulit. Za nastanak celulita su odgovorni limfaticni I mikrocirkulatorni system koze,ekstracelularni matriks I visak potkoznog masnog tkiva. Nekad je opisivan kao normalno stanje kod zena koje maksimalnim zadrzavanjem potkoznog masnog tkiva obezbedjuju dovoljnu kaloricnu nadoknadu tokom trudnoce I dojenja.

Celulit zahvata sve slojeve koze-epidermis,dermis I subkutano tkivo.Zenski hormon,estrogen,(u manjoj meri I progesterone,kao I prolaktin) ima vaznu ulogu u stvaranju celulita. Estrogen stimulise skladistenje masti,koje su potrebne tokom perioda menstruacije,trudnoce I dojenja. Progesteron doprinosi stvaranju celulita,slabljenjem venskog tonusa,zadrzavanjem tecnosti I povecanjem tezine.Potrebno ga je razlikovati od gojaznosti koju karakterise povecanje velicine I broja masnih celija(hipertrofija I hiperplazija adipocita).

ZASTO KOD ZENA NASTAJE CELULIT?

Zene imaju anatomski jedinstvenu strukturu koze na kojoj lako nastaje celulit.Vezivno tkivo na ne mestima na kojima se celulit inace javlja je preslabo ili pretanko omogucava da se nagomilano mason tkivo prikaze kroz kozu.Vaskularne promene I moguca zapaljenska stanja,takodje , mogu da budu odgovorni za nastanak celulita.

OBJEKTIVNIM PREGLEDOM SE DEFINISU SLEDECE PROMENE:

 • Koza ima difuzne neravnine(izgled nalik pomorandzinoj kori) I lokalne(izgled duseka),prosirene pore na kozi,promena boje koze(bezbojna ili hiperpigmentovana).
 • Gubitak elasticnosti I uvecanje ispupcenosti koze sitno-zrnastog izgleda,uz postepenu pojavu mikronodula(redje makronodula).Ove promene su cesto I bolne na dodir.

ODREDJIVANJE STEPENA TEZINE I IZRAZENOSTI CELULITA

 • Stanje koze pre celulita:glatka I cvrsta
 • I stepen:bez celulita ili je on minimalan jer moze da se vidi u stojecem stavu,kada se ustine ili pri kontrakciji gluteusa
 • II steepen:povrsni I dublji sloj koze je stanjen I vidljiva je pomorandzina kora
 • III stepen:koza na palpaciju pokazuje izgled pomorandzine kore
 • IV stepen:mikronodule I makronodule velicine 2-20 mm,cesto bolne
 • V stepen I vise:ireverzibilne promene za bilo koji kozmeticki tretman

Anatomija celulita se predstavlja povrsinskim masnim lobulusima(papillae adiposae)koje su istureni kroz dublji sloj kze(dermis),odnosno,uvlacenjem masnog tkiva u dermis cime se povecava njena unutrasnja debljina koja ima karakteristicni spoljasni izgled.

Cist celulit je stanje opsteg povecanja velicine I broja masnih celija u vezivnom tkivu koze.U slucajevima povecanja telesne tezine,kod zena I dece aleolarni sloj je deblji.Taj sloj je kontrolisan od estrogena I u predelu nogu je,a masne celije su znatno otpornije na razlaganje(lipozu).Problem korekcije celulita je u nemogucnosti da se visak masnih celija iz tkiva”preseli” u sistemsku cirkulaciju.

PATOFIZIOLOSKI CELULARNI MEHANIZAM NASTANKA CELULITA

Fibroblastio su aktivirani estrogenima,povecana sinteza glikozaminoglikana(GAG) povecava intersticijalni osmotski pritisak I zadrzava tkivnu tecnost zbog cega nastaje kompresija krvnih sudova I hipoksija.Lokalni medijatori zapalenja(citokini)indukuju sintezu kolagena.Povecanje kapilarnog pritiska,kao I smanjenje plazme osmotskog pritiska uvecava intersecijalni osmotski pritisak(ili smanjuje protok limfe)do stvaranja intercelularnog edema.

Progresivno vertikalno rastezanje subkutanog tkiva izaziva hipertrofiju masnih cekija.Povecanje kolicine intersecijalne tecnosti koja je veoma bogata proteinima I povecani intersecijalni pritisak redukuju protok krvi kroz tkivo smanjujuci temperature u delu koze koja ima celulit.

Kvakitativna I kvantitativna modifikacija masnih kiselina zapravo nastaje peroksidacijom slobodnih radikala.Svi ovi fenomeni znatno pogorsavaju mikrocirkulaciju limfnog I venskog sistema I pogorsavaju vensku I limfnu drenazu.Adipociti(masne celije)dolaze iz plazma-cirkulisucih lipoproteina.

TERAPIJSKI CILJEVI

Ubrzavanje mikrocirkulacije,metabolizma masti I limfne dreneze,redukcija lipogeneze I aktivacije lipoze u cilju obnavljanja normalne structure subkutanog tkiva.Na trzistu postoji veliki broj preparata,karma ,gelova I masti koji su po sastavu uglavnom fitopreparati koji sadrze lekovite supstance I ekstrate razlicitog lekovitog bilja od brsljena,ruzmarina,kofeina do drugih biljaka I suplemenata.Savremena dermatologija I kozmetologija celulit sagledavaju kompleksnije.

Prakticno je nemoguce leciti celulit bez koriscenja dodatne energije koja se na I u kozu aplikuje na razlicite nacine. Postoje razliciti tretmani danas:kavitacija,LPG,liposukcija,ultrazvuk,terapija karbon dioksidom,hladne terapije I terapije lekovima koje uticu lokalno na metabolizam masti,koji umanjuju celulit I odstranjuju ga,ali ipak ne eliminisu problem zauvek.

Vezbanje,zdrava ishrana I gubitak telesne tezine ipak ostaju najbolje metode za borbu protiv celulita.Smanjuju telesne masnoce,koje su izvor celulita,I jacaju misice koji telu daju cvrstu I glatku povrsinu.Mozete da smanjite ili uklonite celulit koji prekriva vase butane I zadnjicu samo ukoliko ste voljni da posvetite dovoljno vremena I energije koji su potrebni.

VEZBANJE I ZDRAVA ISHRANA POMAZU PROTIV CELULITA

Vecina zena je bombardovana sa e-mail spamovima u kojima im prodaju I nude kreme,terapije,I hirurske zahvate koji obecavaju da ce ih osloboditi celulita zauvek. Nijedna od ponuda nije trajna I nije dovoljno efektna kao vezbanje I dijeta.

Zdrav nacin zivota poboljsava metabolizam koji vam pomaze u prevenciji stvvaranja celulita I poboljsava nacin na koje vase telo procesira I talozi masti.Kontrolisanje nivoa metabolizma u adipocitima-masnim celijama,na bokovima ,butinama vrelo je vazno kod prevencije I smanjenja celulita.Nervni sistem salje cvrstu mrezu impulsa tkivu koje poaze kontroli metabolizma I nivou sagorevanja kalorija.Tako u vasem telu,sto je visi nivo nervnog sistema,vise kalorija cete sagorevati svakog dana.

Kontrola masnih naslaga varira zavisno od delova tela.Na primer,salo na stomaku se brze razlaze na delove zbog vece gustine hormobskih receptora za adrenalin.Masne celije u zadnjici I butinama manje su osetljive na adrenalin sto pojacava razvijanje celulita.Za vezbanje moze da stimulise hormonske receptore u donjem delu tela.

Istrazivaci sa univerziteta u Koloradu(SAD) vodjeni dr Kristoferom Belom,otkrili su das u pomenuti nervni signali slabiji kod zena, narocito tokom starenja I nevezbanja.Mozete ubrzati nervni system ukoliko radite intervalni trening(naizmenicno ponavljanje visokointenzivnog I laganijeg vezbanja ili odmora).Kombinacija visokointenzivnog treninga I onog slabijeg,a vremenski duzeg,ubrzace rad nervnog sistema pa cete tako brze sagorevati kalorije na duze staze tokom dana I poboljsati sagorevanje masti,a time cete spreciti I razvijanje celulita.

Kontrolisanje oslobadjanja insulina je takodje vazno za prevenciju celulita.Telo oslobadja insulin kad zeli da dovede secer u celije I stvori mast u celijama.Ishrana bogata ugljenim hidratima,I to narocito prostim ugljenim hidratima,povecava oslobadjanje insulina sto izaziva talozenje masti I gradjenje celulita.Primenom zdrave ishrane,kao sto je recimo,mediteranska ishrana koja je bogata slozenim hidratima,maslinovim uljem,vicem,povrcem,neobradjenim mesom I crnim venom,smanjuje nivoe insulina I pomaze u prevenciji celulita.Vezbanje isto ubrzava metbolizam insulina.

Celije kod fizicki zdravih zena osetljivije su na insulin,pa ga telo manje oslobadja I talozi manje masti. Borba protiv celulita vezbanjem predstavlja dovoljno dugo treniranje za sagorevsanje znacajnog broja kalorija (60-90 minuta po treningu ili dva puta dnevno po 30 minuta),gradjenje misicne mase u donjem delu tela I ubrzavanjwe razgradnje masnih naslaga na butinama I zadnjici.Sagorecete od 600 do vise od 1000 kalorija radeci intenzivan I tezak aerobni trening tokom 60-90 minuta.

Moguce je razgraditi trecinu masnih naslaga svaki put kada trcite,vozite bicikl ili vezbate na kardio spravi zvanoj kros trener(nordijsko skijanje ili eliptik).Dakle ,kljucni element za borbu protiv celulita je aerobno vezbanje. Nakon jednog takvog treninga vi I dalje brze sagorevate kalorije nego obicno tako da je stvarna vrednost potrosenih kalorija znatno veca nego sto deluje.Misic je metabolicki najaktivnije tkivo u telu.

Trening sa tezinama isto pomaze ljudima da smrsaju jer sagoreva kalorije,povecava misicnu masu I pomaze boljoj potrosnji energije tokom celog dana. Najblji pristup gubljenju tezine I borbi protiv celulita jeste kombinacija aerobnog I treninga I onog sa tezinama.Neki naucnici otkrili su da je metabolizam bio bolji I brzi uglavnom kad su ljudi dizali tegove nakon trcanja na traci. Dakle,struktura programa treninga je veoma vazan uslov za postizanje navedenog cilja. Misic ne samo da poboljsava nivo metabolizma,vec isto tako,laicki receno,gura ,masti ka povrsini koze I tako cini da salo izgleda gladje sto utice na bolji izgled kriticnijeg dela tela.

Celulit se najcesce talozi na prednjoj I zadnjoj strani butina I zato posebnu paznju pri vezbanju treba obratiti na te delove tela.Intenzivnije vezbanje tih misica gradi misicnu masu I povecava temperature misica sto utice na vece sagorevanje kalorija tokom ostatka dana,nakon treninga. Zdrava ishrana I vezbanje su prva linija odbrane protiv celulita.

Ostale tehnike kao sto su kreme,liposukcija,laserska terapija I hirurski zahvati,donece rezukltate,ali telo kavo ste zamislili(zategnuto,savrseno oblikovano) nece postati bez znacajnih promena zivotnog stila.Treba da steknete redovnu naviku za vezbanjem,bas kao sto imate potrebu I da disete,jedete,spavate I mislite.

ANTICELULIT PROGRAM PODRAZUMEVA:

 • 60-90 minuta aerobnog vezbanja,5-6 puta nedeljno
 • intervalni trening 2 puta nedeljno
 • trening sa tezinama 2 puta nedeljno,sa akcentom na misice butina I to po 2-4 seta svake vezbe u 10-12 ponavljanja
 • primenite mediteranski nacin ishrane koji smo vec prethodno u tekstu spomenli

AEROBNI TRENING(5 PUTA NEDELJNO)

Radite aerobni trening 60-90 minuta,5 puta nedeljno.Najbolji za gubljenje tzine su;brzo hodanje,trcanje,trcanje na traci,trening na kros treneru I razni intenzivniji programi koje fitness centri nude.Pocnite sa 5-10 minuta vezbanja,ako ste tek pocetnik,pa to vreme nadogradjujte dok ne dodjete do nivoa kada cete moci da konstantno vezbate 60-90 minuta bez prestanka.Povecajte I intenzitet vezbanja sve dok ne budete mogli da radite sa 70% maksimalnog napora.Sagoret cete najmanje 700 kalorija tokom svakog aerobnog treninga I pmoci metabolizmu koji ce prouzrokovati gubitak viska masnih naslaga.

INTERVALNI TRENING(2 PUTA NEDELJNO)

Intervalni trening predstavlja intenzivne vezbe(sprintevi I brzo hodanje)prekinute periodima odmora ili ili sa vezbama slabog intenziteta.Takav trening doprinosi ubrzanju metabolizma,sto znaci da cete nastaviti da sagorevate mnogo vise kalorija I to 24 do 48 sati nakon treninga. Dugorocna I opsezna ispitivanja dokazala su da ljudi koji treniraju intenzivnije mrsave mnogo vise od onih koji lagano vezbaju.

Trcite,brzo hodajte ili trenirajte na razlicitim kardio spravama tokom jednog minuta sa 90-100% maksimalnog napora,pa se odmorite 2-3 minuta.Ponovite sve 6-15 puta.Intervalni trening je narocito efektivan na trkackim stazama koje su oznacene linijama. Tada odradite sprint dug 400 metara sa 90% maksimalnog napora,a onda nastavite da hodate 2-3 minuta.Napravite 4-8 krugova.

TRENING SA TEZINAMA(2 PUTA NEDELJNO)

Trening sa tegovima je centralni deo vaseg programa za gubljenje celulita.Uradite 2-4 seta od 10-12 ponavljanja za 4-8 vezbi.Koristite dovoljno velike tezine da osetite da misici naporno rade narocito tokom 3-4 ponavljanja pred kraj seta.Ovaj trening kombinujte sa aerobnim ili intervalnim treningom tako sto cete ga raditi pre.To vam je nasa preporuka nakon dugogodisnjeg iskustva I odlicnih rezultata.

MOZETE LI POBEDITI CELULIT?

Da,ako se striktno pridrzavate navedenih saveta I pravila.Moci cete dag a smanjite ili eliminisete.Ali,budimo ipak realni-celulit je nazalost tipicna zenska karakteristika I biologija ne prati bas uvek modu.Vodite zdrav zivot I naporno vezbajte I sigurno cete minimizirati problem,ako ga ne budete skroz resili.

Srecno!

Casopis (X) - FITNESS broj 55