ponuda

Arnold Schwarzenegger

Mogu sve što hoću

Arnold Schwarzenegger

“Ja želim da budem najbolje gradeni covek na svetu!”

Cuvši ovo od svog 13-to godišnjeg sina, Gustav i Aurelia Schwarzenegger su samo uzdahnuli I zabacili svoje glave. Oni su oduvek imali svoje sumnje, ali sada su se te sumnje potvrdile. Oni su poceli da traže “psihijatra” u Graz-ovim Žutim Stranicama.

Ali je Arnold bio ozbiljan. Sa 14, on je poceo intenzivan trening program sa Kurt Marnul-om, bivšim Mr. Austria . Sa 15, ucio je psihologiju sa Dr. Karl Gerstl-om da bi saznao više o snazi uma nad telom. Sa 17, on je zvanicno poceo svoju takmicarsku karijeru. I sa 18, poslat je u zatvor.

U redu, biti uhapšen nije bio deo originalnog plana, ali u dosta slucajeva nije mogao biti izbegnut. Evo šta se dogodilo: Kao dobar gradanin Austrije, Arnold je bio zakonom obavezan da služi jednu godinu u vojsci. Dobro, on je poceo da služi. Bilo mu je dodeljeno da bude vozac tenka. Bilo mu je zabranjeno da napusti bazu da bi se takmicio na nekakvom glupom bodibilderskom takmicenju. Dobro, on ne bi napustio bazu da bi se takmicio na nekakvom glupom bodibilderskom takmicenju. Ali, hej, oni nisu rekli ništa o pametnom bodibilderskom takmicenju, jel tako? I tako jednog dana, on se išunjao iz kampa, uhvatio voz za Stuttgart, i --prilicno pametno -- osvojio trofej.

Kada je njegov nadredeni oficiri otkrili to, postali su nepodnošljivi. Pre nego što je mogao da kaže dve reci u vezi svoje odbrane, bacili su ga iza rešetaka. Njegova kazna: sedam dugackih dana u velikoj kuci. Ali smešna stvar se desila tokom te nedelje. Isti oficiri koji su ga smestili tamo poceli su da traže trofej koji je osvojio. Nije bio samo neki mali . Nije bio samo neki veliki. Bio je to najveci u celoj Evropi. Arnold je osvojio Mr. Europe Junior (juniorski prvak Evrope).

Pa prirodno, pošto je teški kriminalac odslužio svoje, on je ceremonijalno skinut sa dužnosti vozaca tenka. Za svoju “kaznu”, on je preimenovan u zvanicnog -- pa, uh -- bodibilder. Iznenadujuce, Arnold je potrudio da izgleda tužno, i nastavio da troši ostatak svoje vojnicke karijere trenirajuci za takmicenje.

Kada je napustio vojsku, izgledalo je da ništa ne može da ga zaustavi. U 1966-oj, istupio je iz juniorske divizije i poceo takmiciti se u velikoj ligi. Prerano? Razmisli ponovo. Te iste godine, osvojio je Best Built Man in Europe (najbolje gradeni covek u Evropi), Mr. Europe, i International Powerlifting Championship (internacionalni šampionat u dizanju tegova). Nije loše, za 19-to godišnjaka.

Tada, shvatajuci da je u zaletu, odleteo je u London da bi se takmicio na Mr. Universe takmicenju. To je bilo to za Arnolda. Zaboravi Mr. Europe, zaboravi Mr. America . Ovo je bilo Mr. Universe! Ako bi mogao da osvoji ovu titulu, on bi definitivno bio najbolje gradeni covek na planeti Zemlji. (i na Marsu, Veneri, i Plutonu, u tu svrhu).

U vreme njegovog dolaska, on je bio poznat za ostale bodibildere i fanove iz celog sveta. Svi su oni bili citali o mladom austrijskom kolosu. To je bio jedinstven doživljaj. To je bio prvi put da je shvatio da postaje internacionalno poznat. I sada, eto njega na Mr. Universe takmicenju. Bio je napumpan. Bio je spreman.

Bio je poražen. Od Amerikanca zvanog Chet Yorton, koji nije imao samo mišice i pokrete, imao je takode definiciju. Više nego samo planina od mesa, on je izrezao svoje telo u umetnicko delo.

I tako, sledece godine, Arnold je radio kao skulptor. Analizirajuci svaki deo svoje masivne grade, izmislio je nove vežbe da bi podelio i izdefinisao mišicne grupe. Tada, 1967-e, odleteo je u London da bi se takmicio na Mr. Universe takmicenju po drugi put. Sa svojim novim, neverovatno nagruvanim i izrezanim telom, znao je da može da pobedi Yorton-a.

Ali kako bi znao? Sada je bio novi protivnik na sceni. Dennis Tinnerino, koji je upravo osvojio Mr. America takmicenje, bio je u gradu. Svi -- cak i Arnoldovi najbliži prijatelji -- su mislili da ce ga Tinnerino pobediti. Ali je Schwarzenegger mislio drukcije. Na jutro takmicenja, Tinnerino ga je najobicnije pitao kako se oseca. Pri odgovoru, mladi Terminator se nagnuo napred, pogledao ga je u oci, i nasmešio se strpljivim krokodilskim smeškom. “Fantasticno!” šapnuo je, “Ovo je jedan od dana kada znaš da ceš pobediti.” (Da li je to bila prozivka, Dennie?)

To je bio dan kada je Arnold naucio da moraš imati više od masivne grade I totalno isklesanih mišica da bi pobedio. Takode moraš da imaš najjacu snagu volje. Zato što iako je Tinnerino izveo neverovatan nastup i imao nesvakidašnje telo, Schwarzenegger ga je oduvao sa scene. Sa samo 20 godina, on je bio najmladi Mr. Universe u istoriji. Arnold je ispunio svoj san.

Ili je bar mislio. Ubrzo, saznao je da su ustvari bila tri Mr. Universe nadmetanja. Arnold je osvojio National Amateur Bodybuilding Association title (titula nacionalne amaterske bodibilding asocijacije) u amaterskoj diviziji. Ali je takode bila I profesionalna divizija. Da bi iskomplikovala stvari, International Federation of Bodybuilding (internacionalna federacija bodibildinga) je imala svoje Mr. Universe takmicenje. Takode je otkrio da postoje Mr. World title i Mr. Olympia title. Ako stvarno želi da ispuni svoj san I bude najbolje gradeni covek planete, morao bi da ih osvoji sve.

Vecina ostalih ljudi bi odustala. Ali Arnold je spakovao kofere I odleteo za Munich da trenira još malo. Bio je to neverovatno intenzivan period njegovog života. Osim što je odvajao cetiri do šest sati na dan za trening s tegovima, takode je išao u biznis školu, rukovodio je svojim treninžnim centrom, i trudio se da se seti šta rec “spavati” znaci.

Ali težak rad se isplatio. U 1968-oj, odleteo je nazad za London i sa lakocom osvojio jos jedan Mr. Universe trofej. Sada je imao obe NABBA Mr. Universe Amateur title i Professional title (i amatersku i profesionalnu Mr. Universe titulu). Takode je osvojio German Powerlifting Championship (nemacki šampionat u dizanju tegova) i IFBB Mr. International u Mexicu. Ali I dalje mu je trebala Mr. Olympia titula.

Pa, sa 21-om, preselio se u Californiu da bi trenirao sa nekim od najboljih bodibildera na svetu. Bio je 185 cm visok, 115 kg težak, i imao je vece mere od bilo koga u biznisu. Ucio je sa igracem I sada se kretao kao velika macka iz džungle. Preuzeo bi upravljanje nad muzikom i osvetljenjem i imao je nastup poziranja nikom slican. Bio je napumpan, bio je izrezan, bio je bronzan od Sunca. Izgledao je kao Michelangelov David sa tenom. (Dobro, ne baš kao David. Arnold je uvek nosio donji veš za poziranje.)

U toku sledece dve godine, leteo je svuda po svetu, osvajao je titule i odbranjivo one koje je vec posedovao. U 1969-oj, osvojio je IFBB Mr. Universe - Amateur u New York-u i NABBA Mr. Universe – Professional u London-u. U 1970-oj, ponovo je osvojio NABBA Mr. Universe – Professional u London-u i Mr. World u Columbus-u, drzava Ohio . Na kraju godine, imao je sve titule osim Mr. Olympia. I Sergio Oliva je osvajao I uspešno branio tu titulu još od 1967-e.

I sada, sve se svelo na dva coveka. Svi u bodibildingu su znali to. I sve se to svelo na jedan dogadaj -- Mr. Olympia takmicenje 1970-e u New York-u. Arnold se spremao za ovaj momenat celog života. Bio je spreman I znao je to. Nije cak ni hteo da se pumpa kao Sergio. Samo se fokusirao. I za samo dva minuta koja su preostala pre njegovog izlaska na scenu, presvukao se i namazao uljem.

Atmosfera je bila toliko naelektrisana da je policija morala da drži fanove da se ne bi popeli na scenu. Definitivno su bile dve grupe u publici –--- svaka uzvikujuci ime svog favorita. Ali na kraju, bio je samo jedan pobednik, jedan trofej, i jedno ime: Schwarzenegger.

I tako, u 1970-oj, sa 23 godine, on je ispunio ono što je zacrtao tacno 10 godina ranije. On je bio, po svakoj I bilo kojoj meri, najbolje gradeni covek na svetu. I nastavio je da drži tu krunu u godinama koje su dolazile. On je osvojio neponovljivih sedam Mr. Olympia titula pre nego što se penzionisao. I jedini razlog zbog koga se penzionisao je bio taj što je poceo da glumi u igranim filmovima I sada ima novi cilj -- da bude najpopularnija filmska zvezda na svetu.

Cuvši ovo, njegovi roditelji su samo uzdahnuli u poceli da listaju Žute Stranice ponovo.

Titule koje je osvojio u svojoj blistavoj karijeri:

1965      Mr. Europe - Junior (Germany)

1966      Best Built Man of Europe (Germany)
1966      Mr. Europe (Germany)
1966      International Powerlifting Championship (Germany)
1967      NABBA Mr. Universe - Amateur (England)
1968      NABBA Mr. Universe - Professional (England)
1968      German Powerlifting Championship (Germany)
1968      IFBB Mr. International (Mexico)
1969      IFBB Mr. Universe - Amateur (USA)
1969      NABBA Mr. Universe - Professional (England)
1970      NABBA Mr. Universe - Professional (England)
1970      Mr. World (USA)
1970      IFBB Mr. Olympia (USA)
1971      IFBB Mr. Olympia (France)
1972      IFBB Mr. Olympia (Germany)
1973      IFBB Mr. Olympia (USA)
1974      IFBB Mr. Olympia (USA)
1975      IFBB Mr. Olympia (South Africa)
1980      IFBB Mr. Olympia (Australia)
Text preuzet sa:
yu-fitness.com