ponuda

Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1

TEMA: 6 KORAKA DA POBOLJŠATE INSULINSKU OSETLJIVOST

6 KORAKA DA POBOLJŠATE INSULINSKU OSETLJIVOST 12 years 3 months ago #1

  • Pedja Petrovic
  • Pedja Petrovic's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • http://wwwogistra-nutrition-sh​op.blogspot.com/
  • Poruke: 57
Bez obzira koji ste cilj postavili pred sebe – dobijanje mišićne mase, gubljenje masti, poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja – sve se na kraju svodi na jednu magičnu reč: insulin. Slikovito rečeno, insulin je pravi komandant kada su u pitanju promene u fizičkoj konstituciji pojedinca: kada insulin govori, telo sluša od reči do reči. U ovom tekstu ćete saznati vredne informacije o insulinu, jer upravo osetljivost na ovaj hormon, između ostalog, može značiti razliku između brzog i sporog, uspešnog i osrednjeg, mišićavog i ugojenog pojedinca.



Pre svega, definisaćemo šta je uopšte osetljivost na insulin. Prosto rečeno, radi se o načinu na koji telo reaguje na ovaj hormon od čega dalje zavisi kako će biti iskorišćeni ugljeni hidrati koje konzumiramo.Visoka insulinska osetljivost odgovorna je za normalizaciju nivoa šećera u krvi, omogućavajući telu da glukozu skladišti u mišićnom tkivu pre nego u ozloglašenim predelima našeg tela poznatim po jakim uporištima masnih ćelija.



Sa druge strane, niska insulinska osetljivost može rezultovati povećano lučenje ovog hormona i suprotan efekat: teškoće u regulaciji nivoa šećera u krvi odnosno skladištenje glukoze u obliku masti.



Hronično niska osetljivost može izazvati dijabetes tipa 2, kao i kardiovaskularna oboljenja, pa je zato veoma važno da svojim svakodnevnim navikama utičete pozitivno na neraskidivu vezu između insulina i vašeg tela.



Ukoliko se pridržavate pravila koja slede, osećaćete se dobro, bez izrazitih energetskih oscilacija, sa većom šansom da održavate odgovarajuće nivoe glikogena u mišićima.



SMANJITE UNOS PROSTIH HIDRATA.

Održavanje niskog unosa prostih hidrata je veoma važno upravo zato što je jedan od glavnih uzroka dijabetesa njihovo preterano konzumiranje koje za posledicu ima prekomerno lučenje insulina kroz pankreas. Što je veći unos, veća je šansa da ćelije našeg tela razviju otpornost na insulin, što naravno rezultira smanjenom osetljivošću.

Zlobni prosti šećeri se skrivaju u brojnim slatkišima, gaziranim pićima, belom brašnu itd.



NE IZBEGAVAJTE ZDRAVE MASTI

Drugi način da povećate insulinsku osetljivost jeste optimizacija brzine kojom telo iskorišćava konzumirane ugljene hidrate usmeravajući ih u mišićno tkivo. Najbolji način za to jeste svakodnevno konzumiranje zdravih masti. Ishrana bogata nekvalitetnim mastima otvara mogućnost za smanjivanje insulinske osetljivosti, što se nikako ne odnosi na mononezasićene masti i omega masne kiseline. Najbolji izvori ovih masti jesu maslinovo, laneno ulje, riblje ulje, avokado, orasi, masne ribe poput lososa itd. Ukoliko konzumirate ove masti u manjim količinama svakog dana, sigurno ćete učiniti da dvojac insulina i tela radi u vašem interesu.



VLAKNA SU VAŠI PRIJATELJI

Svakodnevno konzumiranje vlakana nije značajno samo za probavu i regulaciju težine. Naime, prisutnost vlakana znači i sporije otpuštanje hidrata u krv, otvarajući mogućnost za jaču insulinsku reakciju.

Dalje, namirnice bogate vlaknima, poput voća i povrća, sadrže značajne količine vitamina i minerala koji naravno jačaju i vaš imuni sistem. I naravno, ne zaboravite da vlakna igraju značajnu ulogu prilikom gubljenja masti pomažući izbacivanje nepotrebnih nutrijenata kroz probavu, umesto njihovog skladištenja u obliku masnih naslaga.





NE USTRUCAVAJTE SE OD EKSPLOZIVNIH TRENINGA

Što se treniranja tiče, način na koji možete podignuti brzinu kojom vaše telo prebacuje glukozu u mišićno tkivo jeste jak, intenzivan trening. Naime, trošenjem glikogena tokom intenzivnog treninga, napravićete u mišićima prave kratere koje će zatim ispuniti glukoza. Logika je jasna: nizak nivo glikogena u mišiću jeste signal vašem telu da što pre nadoknadi gubitak, upućujući tako glukozu tačno tamo gde želimo, u mišić. Naravno, eksplozivni treninzi ne treba da vam postanu opsesija, ali njihovo periodično izvođenje nikako ne može škoditi. U danima kada vas očekuju obroci natovareni hidratima, visok intenzitet i veći broj ponavljanja bolje će pripremiti vaše telo za taj obrok.



INSULIN PROSTO OBOŽAVA NIZAK PROCENAT MASTI



Tesanje samo po sebi pozitivno utiče na insulinsku osetljivost. Zategnuti, izdefinisani ljudi, upravo zbog niskog procenta masti, imaju tu mogućnost dobijanja čistije mišićne mase. Logika je sledeća: višak kalorija se šalje u mišićne ćelije, gde se energija troši za izgradnju mišića, umesto da se čuva u obliku masti.

Oni sa niskim količinama masti u telu verovatno se hrane zdravo, sa vrlo malo prostih ugljenih hidrata, ali stvar je u tome da što je niži procenat masti, to je veća osetljivost na insulin. To dalje znači da je metabolizam ubrzan, a već pomenuti dvojac insulin – telo u najboljoj formi!



BUDITE AKTIVNI TOKOM DANA



Poslednji korak u poboljšanju insulinske osetljivosti jeste obavljanje različitih fizičkih aktivnosti tokom celog dana. Veliki broj vežbača ide redovno u teretanu, ali su skloni da nakon treninga ostatak dana provedu bez značajnijih aktivnosti. Ako ste se pronašli u prethodnoj rečenici, znajte da prizivate nevolju.

Suština je u balansiranju potrošnje i konzumacije. Trebalo bi da kombinujete češće, ali manje obroke tokom dana sa lakšim aktivnostima poput šetnji ili voženja bicikle, kako biste se osigurali da vam nivo šećera u krvi ne varira značajnije.



ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA i DODATAKA ISHRANI


www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php


Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
Moderators: Pedja Petrovic
Time to create page: 0.132 seconds